Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tidvatten viktig nisch för SKF

Publicerad: 18 Augusti 2006, 08:27

Om tio år kommer det att installeras lika mycket vågkraft och tidvattenkraft som vindkraft. Det är man övertygad om på SKF och förbereder sig för snabbt växande leveranser till den nya energin.


Kullagertillverkaren SKF har sedan 2002 medvetet satsat på produkter åt vindkraftindustrin.
– Det har vi inte haft anledning att ångra, säger Stefan Karlsson, koncernens globalt ansvarige för området "förnybar energi". Han kan konstatera att leveranserna till vindkraften har ökat med i genomsnitt 20 procent per år sedan dess.

2 procent av omsättningen
Företaget offentliggör inte omsättningssiffror på delar av sin produktion, men analytiker har beräknat värdet av försäljningen till vindkraftindustrin till cirka en miljard kronor per år. Det är i så fall två procent av koncernens totala omsättning på 50 miljarder, en ännu liten andel, men den klart snabbast växande.
De stora produktgrupperna är stora lager för huvudaxeln i vindturbinen, medelstora lager för växellådan och mindre lager för generatorn. Dessutom säljer SKF tätningar, smörjsystem, mekatronik och servicetjänster i form av avancerade övervakningssystem som ska varna för fel.

Specialutrustning krävs
För mindre möllor köper industrin standardlager av samma modell som används inom pappers- och ståltillverkningen. Men stora snurror kräver specialutrustning som klarar den ojämna belastningen vid kastvindar och snurrar problemfritt i tjugo-tjugofem år.
SKF utvecklar nya smörjmedel, ny geometri för lager och hållare och nya stålkvaliteter i samarbete med tillverkare av turbiner och växellådor. Man räknar med att det här kan bli en riktigt stor nisch när vindkraftutbyggnaden kommer igång på allvar.

En fot i morgondagens teknik
Och när vågkraften, som ligger senare än vindkraft i utveckling, och tidvattenkraft, ännu senare, kommersialiseras, väntas det svenska verkstadsföretaget ha en ordentlig fot inne i morgondagens energiteknik.
Av Göran Kristiansson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.