Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tidvattnet kan försörja halva Skottland med el

Publicerad: 21 januari 2014, 10:58

Enligt en ny studie kan ett tidvattenkraftverk i sundet mellan ön Orkney och det skottska fastlandet ha tillräcklig kapacitet för att klara halva Skottlands elförsörjning.


Enligt en studie som utförts vid universiteten i Oxford och Edinburgh skulle ett tidvattenkraftverk i sundet mellan ön Orkney och det skottska fastlandet ha tillräcklig kapacitet för att klara halva Skottlands elförsörjning. Det rapporterar Ny Teknik.

I tidigare studier av sundet Pentland Firth.har man uppskattat kapaciteten till mellan 1 GW till 18 GW, men dessa resultat döms nu ut som allt för optimistiska. Den effekt på 1,9 W som nu uppges räcker dock för att klara halva Skottlands förbrukning av el.

För att inte påverka havslevande organismer och störa sjöfarten har den brittiska staten utsett ett antal platser i sundet som kommer att hyras ut till energiföretag som är beredda att bygga tidvattenkraftverk.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.