Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tillfälligt kramstopp infört på Tandberg

Publicerad: 26 Augusti 2009, 02:51

Videokonferens ett utmärkt sätt att hindra svininfluensan.


Som ett led i att försöka begränsa spridningen av svininfluensan har videokonferensföretaget Tandberg infört ett tillfälligt kram-stopp.

Man vill egentligen bara ligga steget före sjukdomen. Om en stor del av de anställda blir sjuka kan det få stora konsekvenser för företaget. De flesta av företagets anställda har hemkontorslösningar med video som gör att de kan vara lika effektiva från hemmet. Med hjälp av videomöten kan de föra en naturlig dialog med både kollegor och kunder.

Svininfluensan överförs med kroppsvätskor och som vi svenskar normalt slafsar och kletar med varandra kan influensan inte ha några som helst svårigheter att spridas. Ungar dreglar på varandra på dagis, folk kramas, tar varandra i hand och står i mm. Som civilister. Men fundera på personalen inom vården, till exempel, som måste vidröra hundratals patienter varje dag. Eller restaurangpersonal som av nöd petar i vår mat.

Slut på springvikarier

Lidingö kommun planerar att införa obligatorisk vaccinering för sin vårdpersonal. Man kommer även försöka sätta stopp för timanställda vikarier inom vården, så att en person inte hoppar runt på olika avdelningar och sprider smittan. Lidingö har omkring 1000 anställda inom vård och omsorg. Lidingö kommun planerar att stoppa vikarier inom vård och omsorg som arbetar som timanställda springvikarier på flera olika boenden och avdelningar. Om personen skulle vara smittad vill man minimera risken att den sprider sig på flera håll inom verksamheten.

Låt oss istället blicka österut mot exempelvis Japan, där det är legio att man har ansiktsmask på sig om man kan riskera smitta andra. Artighet går längre i Japan än här.

Vi kan bara gratulera Tandbergs åtgärd, som dessutom är helt gratis och kan införas av alla företag, med omedelbar verkan.

Videokonferens nu moget

Inköp av videokonferensutrustning kanske kommer på andra plats i den nuvarande akuta situationen. Men det står alldeles klart att vårt myckna resande bidrar till att sprida epidemier. Videokonferens är moget för var mans bruk nu, och vi kan spara både epidemier, restimmar, flygkostnader, risk för kidnappning och terrorism och den allerstädes närvarande förseningen genom att satsa på videokonferens istället för fysiska möten.

Förut har det bara varit de penningstarka, stora företagen som haft råd, men med personliga videokonferensterminaler kan även mindre företag dra nytta av möjligheten att få träffa sina kunder utan att behöva kladda på dem.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.