Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tillfälligt stopp för kärnkraftsbygget vid Hinkley Point

Publicerad: 15 augusti 2016, 08:15

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May har satt tillfälligt stopp för det planerade kärnkraftsbygget vid Hinkley Point. Anledningen uppges vara tveksamheter kring en kinesisk finansiär.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Kärnkraftverket vid Hinkley Point anses spela en avgörande roll för den framtida synen på kärnkraft i Europa och hittills har den brittiska regeringen drivit på projektet eftersom man ansett att det behövs för att trygga elförsörjningen och kunna fasa ut kolkraften i Storbritannien.

Anledningen till att Theresa May nu drar i bromsen uppges vara att det finns tveksamheter kring en av de större finansiärerna, ett halvstatligt kinesiskt kärnkraftsbolag, ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Det kinesiska bolaget har tidigare anklagats för industrispionage mot kärnkraftsindustrin i USA och Theresa May uppger därför att hon vill ta reda på mer kring bolaget innan bygget kan påbörjas.

Kärnkraftsprojektet har tidigare kritiserats för att kosta för mycket och för att den brittiska regeringen lovat att finansiera det genom att köpa el till överpris i 35 år.

Reaktorerna som planeras är så kallade EPR-reaktorer som tagits fram av Frankrike. Samma typ av reaktorer har byggts i Finska Olkiluoto och franska Flamanville och båda byggprojekten har dragits med kraftiga förseningar och ökade kostnader. Det rapporterar Sveriges Radio.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.