Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tillsättningen av Annika Jacobson blir riksdagsfråga

Publicerad: 22 februari 2019, 09:50

Annika Jacobson

Foto: Greenpeace

Frågan om förre Greenpeace-chefen Annika Jacobsons plats som stabschef på miljödepartementet ska nu diskuteras i en interpellationsdebatt i riksdagen.


Frågan om förre Greenpeace-chefen Annika Jacobsons plats som stabschef på miljödepartementet blir nu riksdagsfråga. Det är riksdagsledamoten Lotta Olsson (M) som i en interpellation starkt kritiserar miljöminister Isabella Lövin (MP) för utnämningen. I interpellationen frågar hon också statsminister Stefan Löfven (S) om han har fortsatt förtroende för sin miljöminister.

Bakgrunden till kritiken, som fått stort utrymme i media, är att Annika Jacobson i egenskap av chef för Greenpeace stod bakom en aktion 2012 mot kärnkraftverket Forsmark, då man anordnade ett intrång på kärnkraftverket. En liknande aktion med intrång på Oskarshamns kärnkraftverk 2014 ledde till att 40 aktivister dömdes för olaga intrång i tingsrätten.

Lotta Olsson skriver i sin interpellation:
“Att gå direkt från att agera och handla gentemot regeringen och riksdagens lagar till att själv vara med och ta fram till förslag och stifta nya lagar är problematiskt. Särskilt eftersom Annika Jacobson i sin nya roll arbetar direkt med säkerhetsfrågor för kärnkraften, bland annat genom ansvar för Strålsäkerhetsmyndigheten.”

Interpellationsdebatten ska genomföras före den 8:e mars. Det kommer dock inte att bli Stefan Löfven som besvarar Lotta Olssons frågor. Regeringen låter i stället Isabella Lövin själv kommentera utnämningen.

Läs interpellationen om Annika Jacobson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev