Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tillsynsplaner klarar inte lagkrav

Publicerad: 27 juni 2013, 03:00

Tillsynsplanen har länge baserats på kommunens behovsutredning. I den nya miljötillsynsförordningen som kom för två år sedan ska behovsutredningen dock planera för tre år framåt. I Miljöaktuellts enkät svarar 16 procent av kommunerna att deras tillsyn inte baserar sig på en sådan utredning som lagen kräver.


– Det är så här ser det ut i kommunerna. Jag är inte förvånad, men de känner säkert själva om de har ett behov av att uppdatera utredningen, säger Katariina Parker, handläggare på Naturvårdsverket.
Varför kräver förordningen att tillsynen ska baseras på en treårig behovsutredning om ni inte tycker att det är så allvarligt?
– Syftet är att säkerställa att kommunerna har en aktuell bild av tillsynsbehovet. Det finns säkert saker som vi på Naturvårdsverket kan titta närmare på, men kommunerna gör så gott de kan och jag bedömer att de försöker leva upp till lagkraven, säger Katariina Parker.

Ta reda på hur bra din kommun är här!

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.