onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Timbro: Inga höjda priser på utsläpp – inget bistånd

Publicerad: 1 november 2021, 10:12

Ellen Gustafsson på Timbro vill se villkorat bistånd. Utan högt pris på utsläpp – inget bistånd.

Världens genomsnittpris på koldioxidutsläpp är 26 kronor per ton när det snarare behöver vara tjugo gånger högre. Därför lanserar Timbro ett förslag på att villkora svenska biståndspengar.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletKoldioxidEnergimyndighetenKoldioxidutsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Tankesmedjan Timbro föreslår en rad reformer för biståndet. Enligt organisationen är prissättning på koldioxidutsläpp den mest effektiva klimatåtgärden. Men alldeles för få länder har ett pris som är tillräckligt för att nå Parisavtalets mål.

”Sverige har lång erfarenhet av miljöskatter och är dessutom en betydande biståndsgivare i världen. Det borde utnyttjas för att få fler länder att sätta ett pris på koldioxid. Till exempel genom att villkora delar av biståndet för att få till en global klimatomställning”, säger Ellen Gustafsson, miljö- och klimatansvarig på Timbro, i en kommentar.

I en ny rapport föreslår tankesmedjan också en målsättning med biståndet att öka andelen länder med höga utsläppspriser. Enligt Timbro är genomsnittspriset i världen 26 kronor per ton koldioxid medan det i själva verket behöver ligga någonstans mellan 350 och 700 kronor. Endast fyra procent av utsläppen omfattas av utsläppspriser i den nivån.

”Det behöver bli mycket dyrare att smutsa ned atmosfären i hela världen. I Sverige har vi höga priser på koldioxid, men klimatet är ett globalt problem. Sverige måste göra mer för en effektiv klimatpolitik även utanför våra landsgränser, genom att göra pris på koldioxid till en svensk exportvara”, säger Ellen Gustafsson.

Ytterligare ett förslag är att Sida, Skatteverket och Energimyndigheten ska hjälpa till att utforma och finansiera prissättning av koldioxidutsläpp i andra länder.

Läs Timbros rapport 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev