Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Timmermans har tänkt om

Publicerad: 9 Januari 2015, 06:36

Frans Timmermans, tung pjäs i EU-kommissionen, ritar om planen till miljöreformernas fördel.


De bärande förslagen för återvinning och minskade luftföroreningar inom EU skulle dras tillbaka av kommissionen under 2015 för att samma år presenteras igen i ny form.

Det var budet när EU:s verkställande "regering" presenterade sina planer i december. Men efter starka protester från flera av EU:s miljöministrar och EU-parlamentet i december kan en ny vändning komma i januari.

Kommissionens förste vice ordförande, Frans Timmermans, har öppnat för att ta in parlamentets och ministerrådets önskemål vid en eventuell ändring av arbetsprogrammet, och därmed dra tillbaka sitt beslut att stöpa om förslagen. Kommissionen behöver dock inte ta hänsyn till de lagstiftande institutionerna i sitt beslut.

Protesterna från de andra EU-institutionerna har främst gått ut på att en översyn endast skulle innebära en förlängning av arbetet med förslagen, som redan börjat. Kommissionen anser däremot att det var viktigt att anpassa luftföroreningsförslaget till de nya klimatmål för år 2030 som sattes upp av regeringscheferna i oktober, samt att återvinningsförslaget skulle få det svårt att ta sig igenom ministerrådet då flera medlemsländer var kritiska till de ambitioner som satts upp.

– Vi tror också att vi kan nå målen med effektivare metoder än de som nu ligger på bordet, säger en högt uppsatt kommissionstjänsteman.

EU-parlamentet kommer formellt att rösta om saken på torsdag nästa vecka. Mycket pekar på att man kommer gå hårt åt kommissionens ambition. Ministerrådet tar beslut om sin position i slutet av januari.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.