Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Titanic sjunker och företag håller på att sortera sopor”

Publicerad: 29 Juni 2015, 06:48

Charlotta Szczepanowski, Riksbyggens miljöchef, vill ha större fokus på de svenska företagens affärsmodeller.


På söndagen anordnade biståndsorganisationen Vi-skogen ett seminarium i Almedalen med fokus på hur Sverige kan bli bäst på hållbarhet. En av panellisterna på plats var Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen. På frågan om hur svenska företag ligger till i hållbarhetsarbetet i en internationell jämförelse förklarade hon att Sverige ligger bra till men att det fortfarande är en lång väg kvar att gå.

– Fokus nu måste vara på affärsmodellerna. I dag pratar vi mycket om ifall företag är duktiga eller dåliga, men det handlar inte om det. Ofta är det ju slit och slängföretag som bara öser ut produkter på marknaden, som sen gör det där lilla lilla som är bra för miljön. Jag brukar känna en jättefrustration när jag läser om det. Här håller företagen på att sortera sina sopor samtidigt som Titanic sjunker.

– Det handlar om att ändra någonting helt annat än att ändra de här småsakerna som företag i dag ofta gör. Jag tror därför vi måste bort från frågan om företag är bra eller inte. Det är affärsmodellerna vi måste ha fokus på.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.