Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tjänstemän sågade ”grönt” stadsbygge – blev överkörda av politiker

Publicerad: 17 juni 2010, 10:26

Tjänstemännen anser att Väsby Sjöstad strider mot regionplanen när det gäller bebyggelse, kollektivtrafik och grönstrukturen. Men politikerna i den borgerliga majoriteten körde över dem.


Ämnen i artikeln:

Politik

Tjänstemännen på regionplanekontoret ville avråda från bygget av Väsby Sjöstad norr om Stockholm. I deras förslag till yttrande i regionplanenämnden som Miljöaktuellt har läst står det att: ”Vid en samlad bedömning utifrån ett regionalt perspektiv, med stöd av RUFS 2010, finner nämnden inte att det strategiska värde som kommunen för fram överväger de nackdelar för den regionala bebyggelsestrukturen, kollektivtrafikens konkurrenskraft och den regionala grönstrukturen som planförslaget kan innebära.”

Men enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet röstade den borgerliga majoriteten ner förvaltningens förslag att avråda från bygget. Detta trots att de själva skyddat området där den nya staden ska byggas, i den regionala översiktsplanen.

– Det här visar att miljöskyddet bara är fina ord för Moderaterna och alliansen. I de konkreta byggbesluten går man emot naturskyddet som de själva röstat för i de övergripande planerna. Bläcket i RUFS 2010 hann knappt torka, säger Björn Sigurdsson, Miljöpartiets representant i regionplanenämnden.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.