Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tjockare blad minskar växternas koldioxidupptag

Publicerad: 2 oktober 2018, 09:37

Foto: Pxhere

När nivåerna av koldioxid i atmosfären stiger reagerar många växter med att producera tjockare blad. Exakt varför växterna gör så vet inte forskarna, men reaktionen kan komma att snabba på effekterna av klimatförändringarna.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I de klimatmodeller som tagits fram hittills spelar träd och växter en viktig roll. Skogarna anses utgöra kolsänkor som lagrar koldioxid från atmosfären, och på så sätt mildrar klimatförändringarna.

Men ny forskning från Washington University visar att skogarna kanske inte kommer att bli en så effektiv kolsänka som tidigare antagits. Anledningen är en fysiologisk reaktion som många växter svarar med när de utsätts för förhöjda halter av koldioxid. Flera av världens vanligaste växter reagerar genom att få tjockare blad. Bladen kan tjockna med upp till en tredjedel och det påverkar bland annat växternas förmåga att ta upp och lagra koldioxid.

Trots att denna reaktion hos växter observerats bland flera forskare så har den inte inkluderats i de klimatmodeller som tagits fram hittills.

I en forskningsartikel som publicerades under måndagen i den vetenskapliga tidskriften Global Biogeochemical Cycles redovisar forskarna vad som hände med beräkningarna när de la in information om växters nedsatta förmåga att ta upp koldioxid, till följd av tjocknade blad. Enligt studien skulle det leda till att uppemot 5,8 petagram, eller 6,39 miljoner ton mer koldioxid blev kvar i atmosfären varje år, jämfört med de ursprungliga beräkningarna. Enligt forskarnas simuleringar skulle sådana mängder koldioxid leda till att temperaturen höjdes med mellan 0,3 och 1,4 grader mer än vad tidigare klimatmodeller visat.

Koncentrationen av koldioxid i atmosfären idag ligger på runt 410 ppm, inom ett århundrade kan nivåerna ha stigit till 900 ppm. I Washingtonforskarnas simuleringar redovisar de effekterna av tjocknade blad på växter som exponerades för koldioxidhalter på 710 ppm.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.