Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tjörns kommun oljesanerade med lacknafta

Publicerad: 10 april 2012, 06:53

Nu får Tjörns kommun skarp kritik för sina saneringsmetoder. Kritiker säger att den lacknafta som använts kan vara mer skadlig än den olja man ville ta bort.


Det danska oljeutsläppet som drabbade Tjörn i september var det största utsläppet som någonsin drabbat västkusten. Saneringsarbetet var omfattande då en stor mängd olja täckte klipporna.

Nu visar det sig emellertid att Tjörns kommun använde ett så kallat kallavfettningsmedel för att få bort oljan från klipporna. Ett medel som innehåller lacknafta – något som den svenska havs- och vattenmyndigheten ställer sig mycket kritiska till.
– Det är en industrikemikalie som inte är avsedd att användas ute i naturmiljö. Vid allt för hårdför sanering kan det bli så att naturen tar längre tid på sig att återhämta sig än om man inte sanerar, eller om man slutar vid grovsaneringen, säger utredaren Jessica Hjärpe-Olausson till P4 Väst.

Lacknafta löses inte upp i vatten utan tas upp av djuren i havet och skadar ekosystemen. Enligt havs- och vattenmyndigheten är riskerna inte tillräckligt utredda för att använda i naturen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.