söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tjuvskyttar i sikte för samlad europeisk insats

Publicerad: 29 februari 2016, 11:28

Priset för noshörningshorn på den svarta marknaden uppskattas överstiga priset på guld.

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Waterberg_Nashorn2.jpg

Nu föreslås skärpta insatser på EU-nivå för att stävja den illegala handeln.


Fängelse i minst fyra år för alla som organiserar och deltar i tjuvjakt föreslås bli lägstanivån i den handlingsplan som presenterats för att täppa till luckor i europeisk lagstiftning. 32 förslag ingår i planen, som är tänkt att stärka EU:s roll mot den globala illegala handeln med vilka djur och växter.
– Men detta kan bara uppnås om medlemsstaterna och EU tar sig på detta arbete tillsammans, säger Karmenu Vella, ansvarig EU-kommissionär.

Fokus i planen ligger dels på att förbättra samarbete mellan ursprungs-, transit- och mottagarländerna i handeln, dels på att förebygga handeln genom att minska tillgången och efterfrågan. Man vill också förstärka de befintliga åtgärderna genom att trycka på genomförandet av redan beslutad lagstiftning, samt förstärka samarbetet i polissamarbetet Europol.

I dag är det vanligast med böter för de som fälls, men med förslag på hårdare straff hoppas EU-kommissionen kunna slå ner på handeln som de senaste åren ska ha blivit en viktig del i den organiserade brottsligheten. Det uppskattas att den globala illegala handel är den fjärde största inkomstkällan för organiserad brottslighet och att omfattningen är i storleksordningen åtta till 20 miljarder euro per år.

Handlingsplanen, vars inriktning ursprungligen drogs upp i ett EU-parlamentsinitiativ, välkomnas av bland andra Världsnaturfonden WWF.

Läs mer här.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev