Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tjuvtitta i Clas Ohlsons första vårkatalog

Publicerad: 12 Mars 2009, 09:18

Vi förhandsspanar efter nyheter i nästa veckas upplaga av husbibeln.


För första gången kommer veteranen bland postorderfirmor med en vår- och sommarkatalog som komplement till den traditionella höstkatalogen. Som alltid är den i alla fall lite tjockare än föregångaren. 566 sidor är 64 fler än i höstas. Kapitlen är omstuvade. Nu börjar katalogen säsonganpassat med sport och fritid. Metspön, tält och flugsmällor.

Men vi bläddrar vidare och noterar bland elverktygen att litium-jonbatterierna håller på att etablera sig bland de sladdlösa skruvdragarna/borrmaskinerna – men de är fortfarande i minoritet. AEG, Black & Decker, Bosch och Ryobi har alla några modeller som erbjuder snabb laddning och ingen urladdning när man låter maskinen ligga en längre tid. Särskilt Ryobis sortiment har vuxit sedan sist och uppvisar lägre priser än de etablerade märkena.

Bland elprylar hittar vi en ny el-energimätare som med priset 600 spänn visserligen är betydligt dyrare än de tidigare modellerna. Det tar sin tid att tjäna in den om man bara ska jaga standby-tjuvar, men å andra sidan är den förhoppningsvis mer precis än de kritiserade äldre småmätarna. Dessutom är den trådlös. En separat givare placeras i elskåpet, mätaren kan man ha varsomhelst och kolla kostnad, aktuell och genomsnittlig förbrukning samt historik.

En bra strömbesparare i sammanhanget är grenuttaget med master-slave-funktion. Med datorasladden i masteruttaget stänger den automatiskt av och på övriga tillbehör som skärm, skanner och skrivare.

Bland ljudprylarna välkomnar vi en ny skivspelare med uttag för usb och sd-kort på vilken den spelar in mp3-filer direkt. Den ser mindre plastig och mer lik en traditionell hifi-spelare än de plastiga kombienheter som finns sedan tidigare. Vi hoppas återkomma med en test. I katalogen är den granne med den lilla ljudanläggningen (som funnits en tid) som förutom cd-spelare och usb/kortläsare också fungerar som webbradio.

Övervakningskameror från Sony, bilbatteriladdare från B&D, några trädgårdsparasoll, en serie ryggsäckar från Askalitt och en vattenflaska med klylblock är andra nyheter – liksom ett antal faktarutor i olika ämnen. Fortfarande är det dock långt kvar till Kjell & Co på den punkten. Och irriterade är vi som vanligt på att katalogen bara talar om skruvar med krysspår utan att skilja på PH och PZ. Och kallar skruv med både insex och sexkantiga bulthuvuden för sexkantskruv.

I mitten av nästa vecka finns katalogen och nyheterna i butikerna.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.