söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tobaksbolag väntas uteslutas ur FN Global Compact

Publicerad: 6 september 2017, 08:09

Tobaksbolag kan komma att uteslutas ur FN Global Compact, enligt ett förslag som väntas godkännas inom de kommande veckorna. Den föreslagna exkluderingen innebär att inget bolag som får intäkter från produktion eller tillverkning av tobak…


Tobaksbolag kan komma att uteslutas ur FN Global Compact, enligt ett förslag som väntas godkännas inom de kommande veckorna. Den föreslagna exkluderingen innebär att inget bolag som får intäkter från produktion eller tillverkning av tobak tillåts gå med i Global Compact, rapporterar Responsible Investor. Även bolag som tillverkar vapen från kärnkraft samt biologiska och kemikaliebaserade vapen föreslås uteslutas ur FN-organet.
I nuläget är enbart företag som tillverkar landminor och klusterbomber exkluderade från Global Compact. Förslaget om att bredda exkluderingen av vapen är ett försök för FN-organet att anpassa sitt ramverk efter nuvarande FN-konventioner och avtal. Förslagen presenterades vid Global Compacts senaste styrelsemöte och är ett resultat av översikten av organets integritetsåtgärder. Rekommendationerna rör tre områden: inträden för nya deltagare, förbindelse för nuvarande deltagare, samt utträde för deltagare som inte uppnår FN-organets integritetsåtgärder.
Global Compacts viceordförande, Gavin Power, säger till Responsible Investor att det är ”troligt” att rekommendationen kring att utesluta tobaksbolag godkänns inom de kommande veckorna. Han meddelar även att det under samma tidsperiod väntast komma ”klarhet” kring de övriga kriterierna, som har fått ”starkt” stöd från styrelsen. När kriterierna har godkänts av generalsekreterarens kontor väntas ett slutgiltigt besked tas av Global Compacts styrelse.

Läs sammanfattningen från Global Compacts senaste styrelsemöte

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev