Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tobaksvirus ska ge vassare litiumjonbatterier

Publicerad: 17 december 2010, 08:23

En grupp forskare tror sig kunna tiodubbla litiumjonbatteriers kapacitet med hjälp av ett virus.


Ämnen i artikeln:

BatterierCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

En tvärvetenskaplig forskargrupp från University of Maryland hävdar att viruset TMV (Tobacco Mosaic Virus) kan användas för att tiodubbla litiumjonbatteriers kapacitet. Viruset angriper normalt sett tobak, tomater och paprika, men genom genetisk modifikation kan man få det att bindas vinkelrätt mot en batterielektrods metalliska yta i olika ordnade mönster. Mönstren beläggs sedan med ledande tunna filmer (av till exempel nickel) och kan användas som aktivt material i batteriet, skriver Green Optimistic.

– Batterierna är på många sätt ett stort steg framåt och de kommer att vara idealiska för användning inte bara i små elapparater utan även i nya tillämpningar som hittills har begränsats av just storleken på batterierna, säger professor Reza Ghodssi.

Enligt forskarna är batterierna 100 procent säkra och kommer dessutom att bli billigare än vanliga litiumjonbatterier.

– Processen är enkel, billig och förnybar. I genomsnitt kan ett tunnland med tobak producera cirka 950 kilo bladvävnad, vilket ger ungefär ett kilo TMV per kilo infekterade blad, säger James Culver, medlem av Institute for Bioscience and Biotechnology och professor vid institutionen för växtvetenskap och landskapsarkitektur.

Det återstår dock att se om forskarna lyckas utveckla uppfinningen så att batterierna kan massproduceras.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.