Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Todd Stern: 2015 sista chansen för ett bindande klimatavtal

Publicerad: 17 januari 2013, 09:41

På tisdagen sa USA:s främste klimatförhandlare att den så kallade Durban-pakten som ska leda fram till ett avtal 2015 kan vara den sista chansen för att skapa ett globalt bindande klimatavtal.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Todd Stern, USA:s främste klimatförhandlare, sa på tisdagen att den så kallade Durban-plattformen, den pakt som skapades under FN:s klimatförhandlingar 2011 i Sydafrika, kan vara den sista chansen att rädda FN:s klimatförhandlingsprocess. Det rapporterar Reuters.
– Förhandlingarna i Durban-plattformen kan bli den sista och bästa chansen för FN att skapa ett system som kan förändra klimatförändringens kurs, sa Todd Stern enligt Reuters på konferensen World Energy Future Summit i Abu Dhabi.

Durban-plattformens mål är att ett bindande avtal skrivs under 2015. Om man misslyckas med detta menar Todd Stern att klimatförhandlingar i FN:s regi förmodligen i fortsättningen kommer att vara meningslösa – och att man då måste hitta nya strukturer för eventuella samarbeten.
– Vi måste förbereda oss på att tänka utanför boxen för de genomförda klimatförhandlingarna och istället skapa flexibla strukturer, säger han.

Stern säger också att ett eventuellt avtal troligtvis kommer att löpa till 2030 eller längre och att det "behöver bygga på utsläppsmål och nationsklassificeringar som skiljer sig från de som gällde under Kyoto-protokollet" då bara rika länder skrev under avtalet.

Sterns uttalande har ändå tolkats som ett första tecken på att USA kanske inte kommer fortsätta kräva att alla länder skriver under avtalet för att USA ska medverka. Däremot tror man att USA kan komma att kräva att Kina och andra snabbt växande ekonomier slutar  särbehandlas som fattiga utvecklingsländer.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev