Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tolv nya reservat på en vecka

Publicerad: 8 Maj 2015, 07:27

Regeringens satsning på 430 miljoner till naturskydd börjar ge resultat. Den senaste veckan har tolv nya naturreservat inrättats i Sverige.


I Jämtland bildas tre nya naturreservat på 118 hektar i områden som har vattendrag med öring och flodpärlmussla och gammal skog.

– Det känns jävligt bra. Inte kommer folk hit för att titta på några elproducerande grejer, de kommer hit för vildmarken och den krymper, säger Birger Ajax, ordförande för nedre Ammeråns fiskevårdsområde, till SVT Jämtland.

Även Älvsjöskogen i Stockholms län ska bli ett naturreservat. I Falun ska bland annat de hotade arterna ryktskinn, rosenticka och lunglav skyddas genom att sjön Balungen blir ett naturreservat.

I Uppsala län ska 383 hektar skog skyddas genom fem nya naturreservat: Stora Branden, Hocksboglupen, Kerstinbomyran, Lindsjön, Andalsglupen och Hammarskog.

I Gävleborgs län blir Trollbäcken ett naturreservat med en ny bro, stigar, skyltar och rastplats. I går bekräftades det även att Getåravinen i Norrköping inrättas som ett naturreservat.

– Den magnifika ravinmiljön är en värdefull och skyddsvärd naturmiljö och har som geologisk formation få motsvarigheter i Östergötland. Ravinen är av riksintresse för naturvården och är även ett uppskattat strövområde för besökare, rapporterar Natursidan.se.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.