Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tolvårsplan för transportsystemet missar klimatmål

Publicerad: 21 februari 2014, 12:23

I mars ska regeringen besluta om den nationella planen för transportsystemet under de närmaste tolv åren. Men den plan som Trafikverket nu lagt fram möter hård kritik från flera håll för att inte ta hänsyn till klimat- och miljöpåverkan.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenNaturvårdsverketTrafikverket

I mars ska regeringen besluta om den nationella planen för transportsystemet under de närmaste tolv åren. Men den plan som Trafikverket nu lagt fram möter hård kritik från flera håll för att inte ta hänsyn till klimat- och miljöpåverkan. Det rapporterar Sveriges Radio.

Mikael Johannesson, handläggare på Naturvårdsverket, anser att planförslaget bryter mot miljöbalken. Enligt miljöbalken ska ett förslag som det som nu lagts innehålla en miljökonsekvensbeskrivning där man ska identifiera, beskriva och bedöma betydande miljöpåverkan. Men eftersom Trafikverket själva uppger att de inte bedömt hur planen påverkar trafikutvecklingen kan de omöjligt ha bedömt miljöpåverkan menar Mikael Johannesson.

Transportplanen får också kritik från Energimyndigheten och Transportstyrelsen som skriver att planen kommer leda till att vi hamnar allt längre från de uppsatta klimatmålen.

Professor Thomas B Johansson som har gjort utredningen om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 åt regeringen menar att transportplanen går stick i stäv med klimatmålen.

– Den bygger på konventionella prognoser som gjordes innan utredningen om fossilfrihet kom till stånd.

Men på Trafikverket håller man inte med om att man missat klimatmålen i sitt förslag. Torbjörn Suneson, chef för samhällsenheten inom Trafikverket, tycker att man tagit klimatfrågan i bedömningen men han medger att det krävs ytterligare åtgärder, utöver förslaget, för att nå klimatmålen.

Trots att flera remissinstanser krävt att planförslaget ska göras om så har inte regeringen inte lämnat in någon sådan begäran till Trafikverket.

Infrastrukturminister Catarina Elmsäter Svärd vill inte kommentera trafikplanen eftersom regeringen jobbar med den slutgiltiga versionen uppger hennes sekreterare till Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev