fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tom helikopter vakar över soporna

Publicerad: 14 maj 2009, 11:12

Cybaero och Tekniska verken i Linköping har tagit fram en pilotfri helikopter som mäter storleken av våra soptippar.


Kommunägda Tekniska verken i Linköping har inlett ett samarbete med den svenska helikoptertillverkaren Cybaero för att laserskanna de topografiska förändringar som sker på våra avfallsdeponier. Till sin hjälp använder de sig av en autonom, obemannad helikopter, så kallad UAV (unmanned aerial vehicle), skriver Cybaero i ett pressmeddelande.

UAV är något som används både för militära och civila ändamål. Tanken är att minska antalet skadade piloter, inom det militära, och för att sänka kostnaden.

Cybaeros egna UAV-helikopter APID ska utrustas med en laserskanner och flyga över Gärstad avfallsdeponi. Där ska den mäta topografiska förändringar sedan jämförs de med EU:s miljökrav. Detta ska vara en billigare och snabbare metod än den manuella metoden, skriver man i pressmeddelandet.

Flygningarna ska börja i sommar och fortsätta under hösten om allting går enligt planerna.

Mikael Hult, VD på CybAero ser väldigt positivt på framtiden med UAV och laserskanning av soptippar.

– Det nu etablerade samarbetet med Tekniska Verken tror vi kan vara embryot till en intressant flygtjänst vi skulle kunna erbjuda i framtiden. Bara i Sverige finns det runt 80 avfallsdeponier som lyder under krav på mätning, säger han i pressmeddelandet.

Projektet har fått arbetsnamnet ”Projekt soptitt” som används internt. Mile Elez, chef för affärsområdet Energiåtervinning, vilket inkluderar Gärstad avfallsdeponi, ser även andra möjligheter än bara "soptitt".

– Deponimätning kan vara början på en rad applikationer med obemannad helikopter inom vår verksamhet. Elnätsövervakning, inspektion av fjärrvärmenät och gasdetektion är tänkbara områden i framtiden, säger han i pressmeddelandet.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev