Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tomas Kåberger: ”Inget lätt uppdrag”

Publicerad: 25 mars 2015, 09:40

Regeringen har beslutat att nominera två nya ledamöter till Vattenfalls styrelse.


Regeringen ska säkerställa att Vattenfalls styrelse får en bättre kompetens inom förnybara energisystem. Det meddelade närings-och innovationsminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i går kväll i ett gemensamt uttalande. De båda statsråden skriver att staten som ägare har beslutat att nominera två nya ledamöter till Vattenfalls styrelse, Tomas Kåberger och Viktoria Bergman, som båda har lång erfarenhet av att arbeta med energifrågor.

– Alla energiföretag i världen har problem med den snabba tekniska utvecklingen, så det är inget lätt uppdrag, säger Tomas Kåberger i en kommentar till Miljöaktuellt.

Som professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och ordförande i Japan Renewable Energy Foundation, samt före detta generaldirektör för Energimyndigheten, kombinerar Tomas Kåberger "teknisk och strategisk kompetens inom energisektorn med en stark affärsförståelse" lyder regeringens motivering.

– Jag känner mig hedrad av att ha fått frågan. Vattenfall är ett företag med stor betydelse för staten som ägare, och för Sveriges elkunder. Uppdraget är både svårt och viktigt – därför tycker jag det skall bli roligt att bidra till styrelsens arbete.

Tajmingen för gårdagens utspel från regeringen hade rimligen att göra med att Vattenfall i dag på morgonen presenterade sin års- och hållbarhetsredovisning (pdf). I förordet gör Vattenfalls vd Magnus Hall klart att branschen är i stark förändring. Han skriver att inriktningen för bolaget är att gå mot mer förnybar energi:

"Våra kunder kommer i allt högre grad kräva att vi minskar CO2-utsläppen från vår produktion och att vi ökar andelen förnybar produktion."

För att kunna nå målet om att minska koldioxidutsläppen, från drygt 82 miljoner ton 2014 till 65 miljoner ton år 2020, har Vattenfalls styrelse beslutat att bolaget ska utreda möjligheterna att sälja hela sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Miljöpartiet har tidigare deklarerat att man motsätter sig en försäljning då man hellre ser en utfasning av den fossila verksamheten. Enligt Mikael Damberg och Per Bolund tar regeringen ställning till en affär om Vattenfalls brunkolsverksamhet "först när den presenteras".

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.