tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tomas Kåberger: Varning för hotade bolag

Publicerad: 6 november 2013, 13:56

Den förnybara energin blomstrar, men se upp för kraftbolagen vars existens hotas, varnar Tomas Kåberger.


Gamla företag som producerar el med miljöfarlig, ohållbar teknik håller på att gå under. På några sätt är det fantastiskt bra för världen. Det visar att politiskt styrning och industriell utveckling för att rädda världen undan kärnkraftkatastrofer och klimatförändringar har fungerat.
Men det är också farligt. Ledningen för ett företag som hotas till sin existens kan göra skadliga saker. Ledningarna för kraftbolag är vana att ha politisk makt. Beteckningen ”kraftbolag” används för att det låter mäktigare än ”elproducent”, den engelska beteckningen ”power company” visar traditionen ännu tydligare. Traditionen har varit att man byggt ut sina tekniska anläggningar i nära samspel med den politiska makten och det industriella kapitalet och gjort alla invånare beroende av anslutning till deras elnät. Thomas P Hughes gav exempel på det i sin bok Networks of Power 1983.

Dessa företag har genom att äga kraftverken och kontrollera de elnät där elen distribueras haft totalt monopol i relation till kunderna. Ett monopol som inte bara skyddats av nätmonopol och lagar, utan också av att skalfördelar som har gjort att inga små elproduktionsanläggningar har kunnat konkurrera.
Lagstiftare och kraftbolag har kommit överens om begränsnin­gar i hur mycket bolagen får ta betalt. Kraftbolag har använt vinster för att på olika sätt betala verksamheter som annars skulle betalats med skattepengar eller politiska partier.
I samspel har dessa bolag och regeringar kunnat besluta om stora investeringar utan insyn eller konkurrens. Fossila energi­källor har sagts vara oundgängliga. Kärnkraften har kunnat byggas ut utan att vara ekonomiskt lönsam.
Många länder har genom politiska beslut separerat ägandet av elnät och kraftverk. Samtidigt har ny, förnybar energiteknik gjor att skalfördelarna inte längre hindrar mindre företag och privatper­soner från att göra lönsamma investeringar i elproduktion.

I Kina, USA och många europeiska länder har regeringar medverkat till beslut som dessutom stöder elproduktion som möjliggör fortsatt välståndsutveckling utan begränsande resursknapphet eller reaktorhaverier. På några få år har detta lett till dramatisk ökning av förnybar elproduktion med låga driftkostnader. För tio år sedan stod kärnkraft och förnybar energi för en sjättedel var av världens elanvändning. Nu ger förnybar energi mer än en femtedel och kärnkraften ungefär en tiondel.
De gamla kraftbolagen har negligerat denna utveckling. Man har hävdat att den är dyr och att den är mindervärdig genom att bara leverera när solen skiner eller vinden blåser. Därför drabbas man nu hårt av det som Clayton Christensen kallar ”omvälvande innovationer” i sin bok ”The Innovator’s Dilemma – When new technologies cause great firms to fall”.
Japanska kraftbolag förlorar miljarder kronor sedan deras deras reaktorers säkerhetsanalyser inte längre godkänns för återstart efter härdsmältorna 2011. Koldioxidutsläppen minskar och fyra kärnreaktorer har stängts av ekonomiska skäl i år i USA. Kraftbolaget med de missvisande namnet Future Energy Holding söker konkurslån för att kunna rekonstrueras, där storleksordningen 100 miljarder kronor förväntas gå förlorade. I Europa har de stora kraftbolagen beslutat stänga fossilkraftverk motsvarande halva den svenska kapaciteten och enbart Vattenfall skrev i somras av 30 miljarder kronor.
I USA var vindkraft den största nya elproduktionskapaciteten 2012 och i år installeras ett solcellstak var fjärde minut. I Japan har man under de senaste året satt upp ett solcellstak varannan minut. Medan Kina hävdar att man ska installera mest solceller av alla 2013. I Kina ökade vindelen med fler terawattimmar än fossilelen 2011 till 2012 och vindelverken gav fler terawattimmar än kärnreaktorerna 2012.

Kul – men farligt. Desperata kraftbolag satsar på politiska påtryckningar för att försvara den miljöfarliga produktionen. Fossilkraftverk ska subventioneras för att kraftbolagen inte kan leverera den el de lovat leverera till sina kunder. Kärnkraftverken ska tillåtas gå längre och på högre effekt därför att de annars inte kan fortsätta driften och ofta saknar de pengar som krävs för att betala kärnavfallshantering och rivning.
Runt om i världen kommer vi ändå få se hur kraftbolag kollapsar och lämnar kostnader för att städa upp efter gamla kraftverk till skattebetalare. Det blir dyrt och är orättvist, men så länge vi slipper haverier på grund av att bolagen driver farliga reaktorer vidare för att rädda lönsamheten är det hanterbart.
Då är det mest njutbart att ny teknik och omreglering av elmarknaderna gör att vi kan få ett hållbart energisystem som ger möjlighet till global välfärd utan begränsningar av klimatförändringar, resursknapphet eller reaktorhaverier.

Tomas Kåberger

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev