Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Toner-fasoner

Publicerad: 10 juli 2007, 20:00

Den bestialiske operatören från Helvetet tog upp en viktig sak i TechWorld 5/2007, nämligen problemet at bli av med gammal maskinvara och förbrukningsartiklar.


Han hade problem med att slänga gamla skrivare och konstaterade att det är dyrare att bli av med dem genom de korrekta återvinningskanalerna än att köpa nya.

Och då är ändå skrivare klassade som elektronikskrot.

Där jag bor har vi en extremt sträng regim vad gäller sopor och återvinning. Skulle du kasta tidningar bland pappersförpackningar söker Sopwaffe upp dig och ber om en förklaring.

Jag har slängt både en och annan laserskrivare i grovsoporna, de är ju klassade, som sagt. Nu har öppettiderna inskränkts till en timme i veckan, så nu gäller det att skriva in ”Grovsopor” bland ”Möte med direktör Jansson” och annat i kalendern så man inte missar det.

Svårare är det med gamla tonerkassetter. Jag trodde de skulle gå som elektronikskrot, för ett litet kretskort sitter det ändå inuti.
– Nehej du, det är där farligt avfall. Det är färg. Det får du ta till Snörplans återvinningsstation.
Det är långt bort. För en tonerkassett.

Då fattade jag ett beslut. Jag kände hur huggtänderna växte ut och de svarta glasögonen åkte på. Jag skulle bli miljöbov.

Ja, eller egentligen inte. Det finns inga regler för vad man får kasta i föreningens papperskorgar, så där hamnade kassetten.

Borde vara en vinst?

Egentligen förstår jag inte varför det ska vara så dyrt med sophantering så vi tvingas till fraktionerad återvinning, och ändå klagar styrelsen på att det är så dyrt.

Om och om ser man TV-program om företag som klarar sig bra på att plocka sönder elektroniskskrot och utvinna guld och andra ädla metaller. Återvinningsbolagen som gör returpapper verkar inte heller gå med förlust. Det är bara vi konsumenter, råvaruproducenterna i det här fallet, som går med förlust. Vi ska både köpa förpackningen och betala för att bli av med den. Borde det inte vara tvärt om?

Vad sitter det för återvinnings-Stalin i kommunen som bestämmer att inte var och en kan sälja sina sopor och få tillbaka en del av utlägget? Varför ska kommunen ha hela vinsten?

Ja, eller någon tjänar ju på det! Bara inte jag.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.