onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Toppmöte om FN:s hållbarhetsmål

Publicerad: 15 juli 2015, 04:59

Sverige har som ambition att ta tätpositionen när det gäller den globala omställningen till en grön ekonomi.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030Fn

Det hävdar i alla fall statsminister Stefan Löfven (S), som tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) i veckan deltar på toppmötet i Etiopiens huvudstad Addis Abeba med start i måndags och avslutning i dag.

Världens ledare diskuterar hur utvecklingsmålen som FN tar beslut om i september ska finansieras. Tanken är att fattigdom och klimatförändringar ska vara utrotade inom 15 år. Hela jordens befolkning ska då ha tillgång till ren och billig energi, jämställdhet ska uppnås och alla ska få en god utbilning. Notan för att infria dessa löften beräknas av FN:s handelsorgan Unctad gå lös på hisnande 3 300-4 500 miljarder dollar. Om året!

Det skriver Svenska Dagbladet och svenskt håll är en av punkterna att ”fokusera på grön ekonomi” men också att driva på frågan om ”ökad jämställdhet och ett stopp för skatte- och kapitalflykt”, deklarerar statsminister Löfven i ett mejl till SvD Näringsliv och slår fast att FN:s utvecklingsmål spelar en central roll för det internationella arbetet att få till stånd ”en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar värld de kommande åren”.

Läs mer här om världens fattiga länder berövas på hundratals miljarder på grund av utländska investerares skatteflykt.

Enligt Stefan Löfven och biståndsminister Isabella Lövin lyssnar världen på Sverige i dessa frågor. Under världskonferensen i Etiopien, den tredje i ordningen, är en av huvudfrågorna hur biståndet kan bidra till en hållbar utveckling. I dag finns det ”en rad motsägelsefulla incitament” i hur det fungerar, enligt biståndsministern, skriver Svenskan.

– Ett konkret exempel är att vi globalt i dag subventionerar fossila bränslen fem gånger mer än vi subventionerar förnybart, enligt Världsbankens beräkningar, säger Lövin.

Här, i regeringens kalendarium, kan du ta del av statsminister Stefan Löfvens anförande under världskonferensen genom att klicka på länkarna.

På plats i Addis Abeba, utöver regeringens representanter, är över 50 personer från Sverige. Bland annat är företrädare från såväl det svenska näringslivet och flera organisationer i Etiopien, där det pågår en rad sidoevent under hela veckan vid sidan av toppmötet i syfte ”att göra världen mer hållbar”.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev