Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Toppmötet som ska rädda Europas skogar

Publicerad: 11 April 2011, 08:34

46 europeiska länder ska inleda förhandlingar om ett nytt internationellt skogsavtal. Just nu pågår förberedelserna för sommarens toppmöte i Oslo. Om allt faller på plats kommer ett rättsligt bindande avtal att skrivas under år 2013.


Ämnen i artikeln:

Eu

Förhandlingarna förs inom ramen för Forest Europe, en organisation som grundades 1990 i syfte att utveckla ett hållbart skogsbruk och lyfta fram skogens icke-ekonomiska värden. För fyra år sedan kom man överens om att skapa ett avtal för att skydda skogen mot till exempel klimatförändringar och ett ökat uttag av biobränsle, rapporterar nyhetsbyrån Eurctive

I mitten av juni kommer medlemmarna i Forest Europe att hålla ett ministermöte i Oslo – där man planerar att starta förhandlingarna om innehållet i avtalet. Två arbetsgrupper har redan förberett förslag. Tanken är att EU:s ministrar med ansvar för skogsfrågor då ska ge mandat att förhandla.

Det nya skogsavtalet kommer troligen att innehålla regler för ett hållbart skogsbruk och fokusera på nationella program för områdesskydd och metoder för att sätta ett ekonomiskt värde på ekosystemtjänster från skogen.

Förhandlingarna som startar i Oslo förväntas hålla på i två år – och om alla pusselbitarna falla på plats kommer ett avtal att skrivas under år 2013.

EU-kommissionen kommer att
delta och har erbjudit sig att leda förhandlingarna. Parallellt med Oslomötet kommer unionen att revidera sin egen 13 år gammal skogsplan. Nu i veckan kommer EU att hålla sitt första förberedande möte i frågan.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.