lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Toppmötet som ska rädda Europas skogar

Publicerad: 11 april 2011, 08:34

46 europeiska länder ska inleda förhandlingar om ett nytt internationellt skogsavtal. Just nu pågår förberedelserna för sommarens toppmöte i Oslo. Om allt faller på plats kommer ett rättsligt bindande avtal att skrivas under år 2013.

Ämnen i artikeln:

Eu

Förhandlingarna förs inom ramen för Forest Europe, en organisation som grundades 1990 i syfte att utveckla ett hållbart skogsbruk och lyfta fram skogens icke-ekonomiska värden. För fyra år sedan kom man överens om att skapa ett avtal för att skydda skogen mot till exempel klimatförändringar och ett ökat uttag av biobränsle, rapporterar nyhetsbyrån Eurctive

I mitten av juni kommer medlemmarna i Forest Europe att hålla ett ministermöte i Oslo – där man planerar att starta förhandlingarna om innehållet i avtalet. Två arbetsgrupper har redan förberett förslag. Tanken är att EU:s ministrar med ansvar för skogsfrågor då ska ge mandat att förhandla.

Det nya skogsavtalet kommer troligen att innehålla regler för ett hållbart skogsbruk och fokusera på nationella program för områdesskydd och metoder för att sätta ett ekonomiskt värde på ekosystemtjänster från skogen.

Förhandlingarna som startar i Oslo förväntas hålla på i två år – och om alla pusselbitarna falla på plats kommer ett avtal att skrivas under år 2013.

EU-kommissionen kommer att
delta och har erbjudit sig att leda förhandlingarna. Parallellt med Oslomötet kommer unionen att revidera sin egen 13 år gammal skogsplan. Nu i veckan kommer EU att hålla sitt första förberedande möte i frågan.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev