lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Toppuniversitetens studenter: divestera!

Publicerad: 4 februari 2016, 05:00

Flera hundra akademiker från Oxford och Cambridge vill att universiteten ska sluta investera i fossila bränslen och kräver av sina institutioner att de ska anta en moralisk och sund investeringspolitik som kan omfatta avyttring av fossila bränslen.

Ämnen i artikeln:

Investeringar

Uppmaningen stöds av Lord Deben, Storbrittaniens ordförande i kommittén för klimatförändringar:
”Positiva investeringar är en viktig del av varje plan för att hålla den globala uppvärmningen på en säker nivå. Universiteten gör ett oerhört viktigt arbete på forskningssidan; det skulle vara fantastiskt att se dessa bidrag avspeglade i investeringsstrategier för donationer i Europas två största universitet.”, rapporterar The Guardian. 

Oxford och Cambridge är bland de mest inflytelserika universiteten i världen och får donationer på fem miljarder euro respektive 4,2 miljarder euro, inklusive fonder. I maj 2015 tog Oxford på sig att avyttra alla investeringar från kol- och tjärsand, men inte alla fossila bränslen.

I Sverige har flera universitet divesterat. Chalmers stiftelse beslutade 2014 att både direkt och indirekt upphöra med sitt aktieinnehav kopplat till fossila bränslen. Stiftelsens tillgångar kopplade till bolag med fossila tillgångar var vid beslutsfattandet cirka 5 miljoner kronor och cirka 0,2 % av den totala förvaltade portföljen.

Även Lunds universitet har valt att sluta investera i det ryska oljebolaget Gazprom. Ett beslut om divestering väntas också komma från Stockholms universitet kring 15 februari.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev