Klimat
Torkan ändrar reglerna för vad som får kallas ekologiskt
Publicerad: 4 september 2018, 13:43
På grund av sommarens torka kan ekobönder få tillstånd att ge sina djur foder som inte är ekologiskt. Produkterna som kommer från djuren får fortfarande kallas ekologiska.
På grund av sommarens torka kommer Jordbruksverket ge dispens till de ekologiska lantbrukare med djur som inte har tillräckligt med ekologiskt foder för att klara vintern. Bönderna kan ansöka till myndigheten om att istället få använda icke-ekologiskt foder. Men produkterna som kommer från djuren kommer fortfarande att kallas ekologiska. Anders Lunneryd är ordförande för de Ekologiska Lantbrukarna. Han tycker att det är bra att regelverket sätter djurhälsan framför kravet på att fodret ska vara ekologiskt.
– Det här är inte någonting som Jordbruksverket bestämmer över. Det är EU-förordningen som definierar vad som är ekologiskt och i undantagsfall ger EU-förordningen tillåtelse att ge djur som används inom ekologiskt jordbruk foder som inte är ekologiskt. I ett fall som detta, när det handlar om risk för svält, går djurhälsan före regeln om att det måste vara ekologiskt foder. I en sådan situation får man fortfarande kalla produkter som kommer från de här djuren ekologiska, det står i EU-förordningen så vi följer regelverket.
Finns det inte en risk att förtroendet för eko urholkas när produktionsförhållandena förändras utan att konsumenterna får information om det?
– Det finns naturligtvis en sådan risk men jag tycker att det är en bra regel att sätta djurhälsan först. Det man skulle kunna göra är ju att inte kalla de här produkterna för eko men i så fall får man ändra på EU-förordningen. Inom de ekologiska lantbrukarna har vi diskuterat om man skulle kunna ha ett karensförfarande när man måste göra den här typen av exceptionella undantag. Idag kan man bara göra det inom Krav, för EU-ekologiskt finns ingen sådan möjlighet. Men samtidigt, hur ska man göra gränsdragningarna? Redan idag jobbar gårdarna med en uppdelning av vilka djur som får vilket foder. Det kanske är ungdjuren som inte blir kött eller ger mjölk förrän om ett par år som får foder som inte är ekologiskt. Ska produkter som kommer från dem långt senare inte få kallas ekologiska? Hur tänker man kring det?
Lina Rosengren