Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Torskransonen för svenska trålfiskare höjs i östra Östersjön

Publicerad: 5 september 2012, 05:59

Havs- och vattenmyndigheten höjer torskransonen för trålfiske i östra Östersjön. Anledningen är att flera stora företag redan fiskat upp sin trålranson.


Det är 47 svenska fartyg som fiskar torsk i Östersjön. Av dessa har tre fiskat upp sina årsransoner och ytterligare två har fiskat upp 90 procent. Igår beslutade Havs- och vattenmyndigheten att höja ransonerna från 900 till 1000 kg i veckan. Detta för att inte fartyg ska behöva ligga stilla resten av året. Maria Ingerup på åtgärdsavdelningen berättar att beslutet var möjligt då Sverige fått ökade kvoter från EU. Det fanns med andra ord ytterligare ransoner att dela ut.

Varför hade Sverige fått höjda kvoter – berodde det på att det finns mer torsk i Östersjön eller var det ett politiskt taget beslut?
– Att vi fick ökade kvoter beror på att vi inte fiskade upp våra kvoter förra året. Då ser fungerar EU:s regler så att man får föra över 10 procent av de icke utnyttjade kvoterna.

Om de svenska fartygen inte fiskat upp sina ransoner. Hade vi kunnat hålla inne på Sveriges ökade kvoter då?
– Hade vi inte fiskat upp våra kvoter hade vi så klart kunnat undvika att öka torskransonen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News