måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Törstig fracking retar upp torrt Texas

Publicerad: 12 augusti 2013, 10:16

Den vattenslukande skiffergasutvinningen anklagas för att förvärra den pågående torkan i sydvästra USA.


Tre års torka, decennier av överanvändning och nu den vattenslukande skiffergasutvinningen (fracking) tär hårt på vattenresurserna i sydvästra USA, berättar The Guardian. Flera mindre samhällen är torrlagda och bara i Texas riskerar enligt delstatens miljömyndighet TCEQ ett trettiotal samhällen att få slut på vatten innan året är slut.
Klimatförändringarna gör saken ännu värre, skriver tidningen.

Nära 15 miljoner människor lever för närvarande med någon form av vattenransonering och ilskan över att oljebolagen köper upp stora mängder vatten till sin skiffergasutvinning har börjat sprida sig, skriver The Guardian.
– De suger upp allt vatten ur marken och det kommer hundratals tankbilar och hämtar friskt vatten här varje dag, säger jordbrukaren Buck Owens till tidningen.

Västra Texas har drabbats av återkommande torrperioder sedan länge, men med klimatförändringarnas inverkan har området enligt The Guardian upplevt allt svårare värmeböljor och de hårt ansträngda vattenreservoarerna och grundvattnet har inte hunnit återhämta sig.
Varken torkan eller skiffergasutvinningen kan dock ensamma lastas för vattenbristen, säger klimatforskaren Katharine Hayhoe på det tekniska universitetet i Lubbock till The Guardian.
– Det som händer är att klimatförändringarna läggs ovanpå allt annat och i många fall kan bli strået som knäcker kamelens rygg, men kamelen är redan överlastad, säger hon till tidningen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev