söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Totalt utsiktslöst plan lockar Airbus

Publicerad: 8 maj 2009, 13:12

Fönsterplats på flyget? Glöm det, inte på det här planet. Har Airbus blivit helsnurriga?


Kabiner utan fönster, plan som flyger i omvänd v-formation eller använder elmotorer för att taxa. Det är några av de förslag som hamnat på Airbus skrivbord efter en genomförd koncepttävling. Den bästa idén kommer att belönas med 30.000 euro och totalt har 2.350 bidrag från 82 länder inkommit, skriver Reuters.

Nu har fem förslag gått vidare i tävlingen och gemensamt för förslagen är att de inte är något Airbus kommer att kunna kommersialisera på en kafferast. Som till exempel förslaget från ett spanskt universitetet. Tävlingsdeltagarna föreslår fönsterlösa kabiner på plan. Konsekvenserna för passagerarna är uppenbara. Men enligt Airbus har konstruktionen stora miljömässiga fördelar.

Ett förslag på att använda naturmaterial i olika delar av kabinutrustningen från University of Queensland i Australien väckte också Airbus intresse. Från tjeckiskt håll kommer idén att taxa med hjälp av elmotorer. Den uppenbara fördelen är att planet inte förbrukar flygbränsle vid manövrar på marken. En student från Singapore vill utnyttja solen för att producera elektricitet ombord.

Att låta flera flygplan flyga i en variant på v-formationen är ett förslag från Stanford University. Inspirationen kommer från flyttfåglar som använder v-formationen i energisparande syfte. Ursprungsidén är gammal men Stanford-studenternas bidrag är att v-formationen inverteras.

– Det här är inte något vi nödvändigtvis kommer att utnyttja, men idén och ansatsen är intressant och analysen är av hög kvalitet, säger Anne Galabert, talesperson på Airbus, till Reuters.

Vem av de fem finalisterna som tar hem priset på 30.000 euro visar sig i juni under Paris Air Show.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev