Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Traditionell nyhetsbevakning ute?

Publicerad: 27 Februari 2009, 08:22

De stora nyhetskanalerna inte längre först med global rapportering


Oavsett vad nu Turkish-Air-kraschen vid Schiphool berodde på så var rapporteringen igång på Twitter bara minuten efter att det hänt. Bilder kom till mycket fort och en privatperson som åkte förbi i taxi kunde leverera de första filmbilderna. Det var därifrån CNN och BBC fick sin information. Det var de inte glada för.

Den här typen av rapportering ställer till ett dilemma för de ”vanliga” nyhetskanalerna. Det är svårt att vara snabbast ute med ett nyhetsteam när folk som bara råkar befinna sig i närheten kan rapportera snabbare till en världsomspännande tjänst som Twitter.

CNN rapporterade om just detta dilemma på kvällen efter olyckan och man visade på hur de första inläggen i Twitter började bara någon minut efter händelsen. Nyhetsankaret var klart störd, när hon konstaterade ”Men sen behövs det ju en riktig journalist för att verifiera fakta” med betoning på riktig.

Behövs det? Kanske detta konstaterande pekar på att de etablerade kanalerna med massor av pengar kommer att få ägna sig åt uppföljningar i fortsättningen, utöver rena reportage från ”dyrbara” platser, alltså ställen dit vanligt folk inte kan komma. BBC har redan insett detta och försöker fiska åt sig folks text och bilder gratis. I slutet av alla större nyhetsartiklar finns alltid en mailadress dit man kan leverera sina egna åsikter och skicka in sina bilder.

Vem vet? Kanske det snart kommer ett globalt nyhetsforum baserat på frivillig medverkan, som Google News eller WikiNewsia?

Finns det inte en risk att illasinnade personer kan börja rapportera lite vad som helst, vridet ur sin egen synvinkel, istället för att rapportera sanningen? Varpå man snabbt kan fråga sig: och gör CNN det då? Men det där med vinklad rapportering och rena lögner, det har nyhetsmedia ägnat sig åt i alla tusen år tidningar har funnits. Jag behöver bara nämna alla tidningars ljugtidning Pravda för att du ska förstå. Men den hade otrolig spridning. Etablerade nyhetskällor som inte säger sanningen är något vi får lära oss leva med, tyvärr.

Då verkar Wikipedia, som är en betydande nyhetskälla redan idag, ha en alldeles utmärkt förmåga att sopa rent framför sin egen dörr.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.