Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Trådlös sensor ska spara el

Publicerad: 9 juni 2010, 09:19

Aduras nya teknik kan minska ett kontors energianvändning med 40 procent.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningIngenjörMiljöteknikTeknik

San Fransisco-baserade företaget Adura Technologies har utvecklat ett trådlöst nätverk som ska hjälpa arbetsplatser att minska sin energianvändning. Systemet dämpar eller släcker belysningen automatiskt beroende på variationer i dagsljus, men tillåter givetvis de anställda att även släcka lamporna manuellt.

Systemet tilldelar varje lampa och eluttag en egen IP-adress, och kan därmed ge användaren en detaljerad bild av hur energin används i en byggnad. Vilket gör det lätt att se var man kan dra ner på förbrukningen.

– Jag kan ge dig varje enskilt rums eller skåps klimatpåverkan, sa Aduras vd Jack Bolick till New Scientist.

Det är redan vanligt med system som släcker onödig belysning automatiskt, men genom att kombinera detta med en internetuppkoppling så hoppas Adura kunna haka på trenden med smarta nät. Om företagen anpassar elanvändningen efter de rörliga elpriserna kan de spara ytterligare genom att minska sin förbrukning när priserna är som högst.

I ett test nyligen utfört av Pacific Gas and Electric Company, där anställda gavs trådlös kontroll över de tre närmaste lamporna på sin arbetsplats, minskade elförbrukningen med upp till 72 procent. Amerikanska företag spenderar årligen runt 33 miljarder dollar på enbart belysning, så det finns utrymme för att minska både kostnader och miljöpåverkan.

Adura har även planer på att utveckla ett system som kan känna av vilka fönster som är öppna, och automatiskt stänga av luftkonditioneringen där den inte behövs.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.