Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trädmångfald inget hot mot människors vurm för symmetri

Publicerad: 18 juni 2014, 10:50

Mångfald bland stadsträd är inget som självklart applåderas av den urbana invånaren. Folk gillar symmetri, konstaterar Johan Östberg, SLU-forskare och koordinator för konferensen Urban Tree Diversity.


– Men nu under förmiddagen hade vi två forskare från USA som berättade att man kan ha upp till tio olika träd ihop utan att någon märker det. Träd som liknar varandra och växer ungefär lika snabbt, säger han.

Idag samlas forskare, förvaltare och producenter från hela världen i skånska Alnarp för att under tre dagar fördjupa sig i frågor som rör träddiversitet i städerna. Några övergripande teman är urban trädmångfald i design, trädens bidrag till ekosystemtjänster och hur man hanterar sjukdomar och effekter från klimatförändringar.
– Det här är ett ämne som har varit aktuellt inom träforskning i kanske 20 år och många har talat om en konferens. Nu fick folk nog och sa att vi måste göra något. Vi i Alnarp fick äran eftersom vi anses ligga långt fram i vår forskning.

Foto: Adam Neil/ Pixabay.com

Östberg pekar på hur variation i stadsträden kan minska risken för sjukdomsspridning.
– Alla har hört talas om alm- och asksjukan, men det finns många fler som knackar på vår dörr. Lägger vi alla ägg i samma kort blir vi plötsligt av med alla träd.

Andra utmaningar är tätare städer och klimatförändringar, där träd både påverkas och kan bidra till anpassning, exempelvis genom att sänka temperaturen. Johan Östbergs tips till kommuner som vill börja tänka mer på trädmångfald är att blicka framåt i tiden.
– Det finns flera hemsidor som visar bästa och värsta tänkbara scenarion i och med klimatförändringarna. Om staden ser ut att få samma klimat som i södra Tyskland, åk dit och lär!

Läs mer här. 

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev