Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trähus läcker strålning

Publicerad: 27 oktober 2008, 08:24

Lämnade du stenhuset för att slippa joniserande strålning från betong? Tänk om, trähuset du valde istället släpper in utomhusstrålningen.


Boende i betonghus kan utsättas för radon. Det är väl känt och har föranlett allt från flyttlass till radonsaneringar. Men de som valde trähus för att reducera mängden joniserande strålning borde kanske funderat mer på var det faktiskt bosatte sig. Trähus läcker nämligen in utomhusstrålning från exempelvis kosmos. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

– Bor man i trähus kommer byggnadsmaterialet i sig inte att bidra med någon strålning, men trä skärmar å andra sidan inte av strålningen utomhus, vilket innebär att den återspeglas inomhus, säger forskaren bakom studien, Sara Almgren på avdelningen för radiofysik vid Göteorgs universitet.

I studien har Sara Almgren mätt stråldosen hos personer och i deras bostäder på flera platser, däribland Göteborg och Gävle med omnejd. I till exempel Hille utanför Gävle utsätts de boende för högre strålning än boende på västkusten.

– Aktiviteten i marken där är högre och det slår igenom inomhus, säger Sara Almgren.

Studien visar även att Tjernobyl-olyckan fortfarande bidrar med strålning i Hille. 0,2 milisievert har uppmätts.

Kärnvapentesterna som utfördes i världen i början av 1960-talet gör sig också påminda i dag. Hur mycket nedfallet från dessa och Tjernobyl-olyckan strålar i dag beror på hur djupt cesiumet har trängt ned i marken. Ju djupare det trängt desto lägre blir nivåerna vid markytan. I Västsverige sker transporten enligt studien mycket långsamt, den högsta aktiviteten befann sig i snitt på 5,4 centimeter.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.