Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trålflotta ska minska med en fjärdedel

Publicerad: 27 april 2010, 07:21

Fiskeriverkets skrotningskampanj innebär att trålningsflottan kommer att minska med en fjärdedel.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Fiskeriverket kommer dock inte att nå målet om halverad fiskekapacitet för trålningsflottan till år 2015 räknat i bruttotonnage.
– Vi har eftersträvat att få bort fartyg som har haft stora fångster. Därför har vi också fått en högre kostnad per fartyg än vi beräknat från början, säger Inger Dahlgren på Fiskeriverket.

Skrotningen innebär att skrovet ska vara upphugget. Det görs av ett godkänt varv, i första hand i Grenå i Danmark.

Skrotningen har genomförts i två kampanjer där den första gällde Östersjön och genomfördes våren 2009 och den andra gällde Västerhavet och nyss avslutats. Totalt har 150 miljoner kronor betalats ut.

Den nu genomförda kampanjen lockade 45 sökande varav 24 beviljades. De flesta fartyg hör hemma i Västra Götaland och nio stycken har sin hemmahamn i Halland.

I skrotningen har Fiskeriverket prioriterat fartyg som har tillstånd att fiska flest dagar (så kallad effort) samt stora faktiskta fångster och högt bruttotonnage.

Hur skulle ni kunna klara målet om 50 procents minskning av flottan räknat i bruttotonnage?
– Det skulle ha krävts mycket stora resurser. Övervakningskommittén för EU:s strukturprogram har bedömt att det skulle krävas minst 250-300 miljoner kronor, säger Inger Dahlgren.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.