Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trampa julgranen i jul

Publicerad: 2 december 2009, 05:46

Julgranen på Rådhustorget i Köpenhamn drivs med pedalkraft. Utan tramp – inga lysande dioder.


Om nu någon kan ha missat det, är det en klimatkonferens i Köpenhamn om en vecka, den 7-18 december. All världens politiker ska komma samman och diskutera vad som kan göras för att förbättra klimatet och sen sitta hemma på hotellrummen och funder på hur de ska kunna slinka runt paragraferna och slippa göra något. Lagom till konferensen ställde man upp en 17 meter hög julgran på Rådhustorget, bestyckad med 700 lysdiodslampor, i sin tur kopplade till 15 motionscyklar med generatorer. Sen är det upp till Köpenhamns befolkning, besökande politiker, turister, med flera att låta tramporna gå för att julgranen ska sprida sin glans över julfirande danskarna.

Julgranen restens i söndags och under invigningsceremonin klättrade en jultomte uppför en brandstege och satte eld på ett fyrverkeri i granens topp. Under ceremonin hölls granen lysande av trampande danskar, nämligen barn, borgmästaren och internationella VIP:ar.

En vuxen människa kan trampa fram mellan 100 och 300 watt, men inte särskilt länge och bara om generatorn är effektivt kopplad till cykeln. Kanske man håller ut en halvtimme, inte mer. Ett barn orkar inte mer än 10-25 watt.

Detta kolsnåla sätt att lysa upp en vanlig julgran är bara en av de mängder med attraktioner som organiserats i Köpenhamn inför COP15, den senaste internationella klimatkonferensen som börjar nästa vecka. Avsikten är att politikerna som samlas ska försöka komma fram till avtal som begränsar mängden växthusgaser i atmosfären.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.