Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Trängselskatt i Göteborg finansierar jättesatsning

Publicerad: 19 Augusti 2009, 11:28

Vägverkets utredare föreslår satsningar på infrastruktur i västra Götaland för nära 30 miljarder. Trängselskatt enligt Stockholms modell beräknas kunna bidra med tolv av dem. I satsningen skulle bland annat nya tunnlar för bilar och tåg ingå.


Ämnen i artikeln:

TrängselskattInfrastrukturÅsa Torstensson

Hans Rode på Vägverket har på uppdrag av regeringen och trafikverken utrett ett västsvenskt infrastrukturpaket. I det förslag han nu har presenterat ingår bland annat en ny älvtunnel och tågtunneln Västlänken, uppger Göteborgs-Posten (GP). Dessutom ingår upprustning av Göta älvbron, anslutningar till Marieholmstunneln och ”en rad kollektivtrafikprojekt”.

Totalt skulle satsningen kosta 29,5 miljarder kronor, varav staten står för hälften. Resten ska finansieras med regionala och lokala stödpengar, banavgifter och kommersiella intäkter och Hans Rode föreslår att trängselskatt efter samma modell som i Stockholm införs i Göteborg inom fem år.
Enligt uredningens beräkningar skulle trängselskatten kunna bidra med tolv miljarder kronor till paketet. Hans Rode säger till GP att man inte behöver ändra lagen om trängselskatter, utan bara lägga till en bilaga som gäller Göteborg till den befintliga lagtexten.

Reaktionerna på förslaget har enligt GP varit positiva, från bland annat infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och från såväl kommunstyrelsen i Göteborg som den lokala oppositionen, liksom från Västsvenska handelskammaren.
Däremot verkar de flesta Göteborgarna säga nej. På onsdagseftermiddagen hade 63 procent av drygt 6 300 röstande svarat nej på GP:s webbfråga ”Är det rätt att införa trängselskatt i Göteborg?”.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.