måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trängselskatten kan chockhöjas

Publicerad: 13 december 2013, 12:06

Regeringen lämnade igår ett nytt förslag om att höja trängselskatten i Stockholm kraftigt. Bilister kan få betala över 20 000 om året.


Tidningen Riksdag & Departement rapporterar om ett nytt regeringsförslag som lämnades på remiss till lagrådet under gårdagen. Förslaget är en ny prislista för at köra in eller ut från Stockholms innerstad och enligt Riksdag & Departement handlar det om kraftiga avgiftshöjningar. Den högsta avgiften föreslås öka från 20 kronor till 35 kronor – det vill säja en höjning med 75 procent. De lägre avgifterna för morgon och eftermiddag på 15 respektive 10 kronor föreslås öka till 25 respektive 15 kronor vilket är en ökning med 67 respektive 50 procent. Den lägsta avgiften mitt på dagen föreslås öka från 10 till 11 kronor. Slutligen höjer man också maxavgiften per dygn från 60 till 105 kronor, vilket är en höjning med 75 procent.

Förslaget utökar också trängselskatten att gälla Essingelieden där avgiften kommer att bli mellan 11 och 30 kronor. Beräknkningar från regeringen visar att den som kör bil till och från jobbet i Stockholm, och använder Essingeleden, kan komma att få betala så mycket som 24 000 kronor om året. Enligt Riksdag&Departement ska de höjda trängselskatterna införas 2016 och finansiera en utbyggnad av tunnelbanan. Skattehöjningen väntas ge staten 640 miljoner kronor per år.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev