måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre åtgärder avgörande för att nå klimatmålen för mat och jordbruk

Publicerad: 22 februari 2016, 10:16

Foto: Arla

Ny forskning visar vad som behövs för att matsektorn och jordbruket ska ta sin del av ansvaret för att undvika allvarliga klimatförändringar.


Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Sveriges Tekniska forskningsinstitut visar i en ny studie vilka de viktigaste åtgärderna är för att få ner utsläppen från jordbruket.

För det första handlar det om förbättrad teknik. Exempelvis utsläppen från stallgödsel drastiskt skulle kunna minskas med ny teknik. För det andra krävs en kraftigt minskad konsumtion av nötkött och för det tredje en minskad konsumtion av ost och andra mjölkprodukter.

– Konsumentperspektivet är ganska komplicerat, det finns så mycket information att ta ställning till. Väldigt mycket av åtgärderna för klimatet behöver lösas på politiskt håll, säger David Bryngelsson, en av forskarna, till SVT Nyheter.

Samtidigt behöver inte det här betyda att människor måste dra ner på köttkonsumtionen. I en debattartikel på Supermiljöbloggen skriver två av forskarna:

[T]ill skillnad från vad som ofta sägs måste vi inte minska vårt köttätande överlag för att nå klimatmålen. Vi kan till och med öka köttkonsumtionen, och ändå nå klimatmålen – så länge vi undviker det mest klimatskadliga köttet, nötkött och lamm. (…) Det minst klimatskadliga köttet, kyckling, har så låg klimatpåverkan att det inte ens vid en kraftigt ökad konsumtionsnivå är något klimatproblem.

I artikeln påpekar forskarna samtidigt att det finns många andra viktiga aspekter att ta hänsyn till än bara klimatet, som till exempel bevarande av biologisk mångfald och förbättrad djurvälfärd.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev