Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre åtgärder som kan göra IT-branschen mer cirkulär

Publicerad: 29 mars 2019, 09:48

Foto: Martinelle/ Pixabay

En ny rapport visar vägen till en cirkulär it-bransch. Rapporten pekar ut tre viktiga åtgärder.


Standardiserade komponenter, design för ökad livslängd och en ISO-standard för cirkularitet för it-industrin. Dessa åtgärder skulle ge it-sektorn störst möjligheter att bli cirkulär enligt en ny rapport från Atea Sustainability Focus som släpptes på onsdagen.
Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea Sverige, berättar för Aktuell Hållbarhet att syftet med rapporten är att kanalisera och kommunicera de nordiska it-köparnas förväntningar och önskan till marknaden. Detta görs i Sverige eftersom Norden anses ligga i framkant när det gäller hållbarhet och därmed kan vara branschens ”varningsklocka”.
– Rapporten har fyra centrala budskap. Var seriös med designen, utveckla produkter som håller längre och säkerställ att material kan cirkuleras. Standardisera tillbehör och tänk ”One cord only”. Kunskapen om cirkuläritet i branschen måste öka, säger hon.
På seminariet i samband med rapporten deltog över 200 delegater från Norden men även andra delar av världen, främst från stora it-bolag men även hållbarhetsexperter.
– En tydlig slutsats från diskussionerna är att vi behöver skapa nätverk som är byggda kring resurser och material snarare än produkter och leverantörskedjor. Vi måste söka nya former av samverkan och frågan som it-branschen nu ställer är hur den typen av samverkan ska se ut, säger Chiara Selvetti.
Resultatet i rapporten “Circular economy” baseras på en intressentdialog med 258 yrkesverksamma inom IT, hållbarhet och upphandling och en branschanalys.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev