Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre fjärdedelar av kolet och oljan kan inte utvinnas

Publicerad: 7 april 2014, 09:14

Tre fjärdedelar av världens olje- och koltillgångar måste bli kvar i marken om vi ska nå klimatmålen. Det skriver FNs klimatpanel i en delrapport.


Ämnen i artikeln:

FnKolOlja

I en delrapport som norska Aftonposten tagit del av skriver FN:s klimatpanel att tre fjärdedelar av världens olje- och koltillgångar måste bli kvar i marken om vi ska nå klimatmålen. Det måste till stora förändringar i såväl förbrukning som utvinning av energi, framförallt i de rika länderna. De samlade utsläppen av växthusgaser i världen måste dessutom reduceras med mellan 40 och 70 procent från och med nu och fram till 2050.

Enligt FN:s klimatpanel kan klimatmålet nås genom extrem utbyggnad av förnybar energi, så mycket kärnkraft som är försvarbart och satsningar som gör lagring av koldioxid lönsamt.

För första gången pekar klimatpanelen också på vikten av att fånga upp koldioxid från atmosfären och det naturliga kretsloppet.
Klimatpanelen utfärdar en kraftig varning mot utbyggnad av infrastruktur, stadsutveckling och energiproduktion som inte tar klimathänsyn eftersom sådana projekt kommer att bidra till stora lutsläpp i årtionden framöver.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

FnKolOlja

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.