Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tre företag vill bygga vindkraft i farvattnen utanför Hanöbukten

Publicerad: 28 December 2005, 10:28

Efter att Energimyndiheten pekat ut området kring Taggengrundet utanför Hanöbukten som intressant för vindkraft har företagen börjat flockas. Vattenfall undersöker möjligheten att expandera med uppemot 75 snurror i området. Samtididgt har två mindre konkurrerande företag planer på att förse 35 000 villor med elström från vindsnurror kring grundet. – Vi tittar på många olika tänkbara lokaliseringar och projekt. Det här är ett sådant, säger Anders Dahl, tillträdande chef för vindkraftsenheten inom elproduktion Norden på Vattenfall.


Om Vattenfall gör allvar av planerna blir vndkraftverken på Taggengrundet den fjärde stora satsningen för havsbaserade vindkraftsprojektet för Vatttenfall.

Energimyndigheten har nyligen pekat ut Taggenområdet som intressant för vindkraft. Och redan nu ligger, utöver Vattenfall, två konkurrerande företag i startgroparna för mångmiljoninvesteringen i området. Falkenbergbaserade Triventus consulting vill bygga 70 kraftverk vid Taggen och företaget har, enligt Sydsvenska Dagbladet, redan hållit samrådsmöten för boende i Sölvesborg och Åhus. Därtill har kommanditbolaget Höryda Såg fått rådighetstillstånd att bygga 53 vindsnurror i samma område.

Vattenfall räknar med att kunna nyttja vindarna mer effektivt än sina konkurrenter. Trots att det bara finns vindturbiner med en uteffekt på max 3,5 megawatt på marknaden vill Vattenfall inte utesluta att det kan bli aktuellt med vindturbiner med betydligt högre kapacitet.
– Vi har erfarenhet från Lillgrund att tekniken utvecklas, säger Anders Dahl på Vattenfall, som tillträder som chef för vindkraftsenheten vid årsskiftet.
– Den kommersiella vindkraften idag ligger på 3-3,5 megawatt. Men det finns prototyper på fem megawatt hos de stora tillverkarna.

Hur ser ni på att fler företag har sökt och fått rådighetstillstånd i området?
– Man ska komma ihåg att alla som söker rådighetstillstånd får det. Det säger inte så mycket.

Ett eventuellt beslut om att gå vidare med satsningen kommer att dröja, åtminstone till våren.
– Expansionen ska vara lönsam. Men det blir nog inga investeringar förrän regeringen permanentar elcertifikatsystemet för att stimulera förnyelsebar energi. Frågan tas upp i riksdagen i vår, säger Anders Dahl.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.