Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre hållbarhetsproffs om att vara i Almedalen

Publicerad: 4 juli 2017, 17:34

Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby: Vad gör du i Almedalen? – Jag är generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby. Vi är en paraplyorganisation för kvinnorörelsen och jobbar för att ett kvinno- och jämställdhetsperspektiv ska finnas det sociala…


Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby:

Vad gör du i Almedalen?

– Jag är generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby. Vi är en paraplyorganisation för kvinnorörelsen och jobbar för att ett kvinno- och jämställdhetsperspektiv ska finnas det sociala hållbarhetsarbetet.

Vad är din känsla av Almedalen i år?
– En fråga som vi driver och som jag upplever har tagits upp i fler av talen är förlossningsvård. Vi har ett upprop som presenteras på vårt mingel imorgon, där vi kräver en förlossningsgaranti med ett antal åtgärder. Det känns som att det är en stor fråga som många är engagerade i. Sedan är också nazistiska organisationers närvaro någonting som man tänker på hela tiden, det är påtagligt.

Är det något som har förvånat dig?
– Vi är här varje år, och det som är skillnaden med årets Almedalsvecka är att närvaron av antifeministiska och nazistiska organisationer är så påtaglig och att vissa inte ens känner sig trygga att komma hit på grund av det.

Sasja Beslik, hållbarhetschef Nordea:

Vad gör du här i Almedalen?

– Jag är här och representerar Nordea och deltar i flera paneler och seminarium inom hållbarhetsområdet kopplat till finanssektorn.

Är det något särskilt intressant som du har uppmärksammat under veckan?

– Almedalen har blivit mer en show off än en mötesplats. Det är alldeles för många saker och alldeles för lite tid att ha riktiga diskussioner. Men diskussionen om millennials är ett väldigt intressant. Om hur vi kan se till att möjliggöra för millennials att komma in och jobba för stora företag och bibehålla sin drivkraft och motivation. Och att jobba med hållbarhet på ett integrerat sätt.

Är det någonting som har förvånat dig i Almedalen?

– Att alla är så överens

Sara Andersson, initiativtagare Young Sustainability Professionals:

Vad gör du här i Almedalen?

– Jag är dels här som representant för YSP, nätverket för unga yrkesverksamma inom hållbarhet, men också i min roll som hålbarhetskonsult för Hallvarsson och Halvarsson.

Vad vill du se mer av i Almedalen?

– Jag var på ett intressant seminarium igår om innovationer inom textilbranschen, att hitta nya cirkulära modeller. Allt som berör värdeskapande hållbarhet och nya affärsmodeller är det jag hoppas kunna få lyssna mer på.

Vad händer för dig i höst?

– Jag kommer att börja arbeta för ILO, International Labour Organization, i Sydostasien. Där jag kommer att jobba med sociala förhållanden i leverantörsled.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.