Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre hållbarhetsproffs om att vara i Almedalen

Publicerad: 5 juli 2017, 11:39

Anja Frey, Chef för Fryshuset i Stockholm Vilka samtal har du deltagit i? – I går var jag med och diskuterade näthatet. I alla idrotter och verksamheter för barn finns vuxna närvarande på olika sätt…


Anja Frey, Chef för Fryshuset i Stockholm

Vilka samtal har du deltagit i?

– I går var jag med och diskuterade näthatet. I alla idrotter och verksamheter för barn finns vuxna närvarande på olika sätt men på nätet finns inga vuxna där ungdomarna är. Vuxna måste ta en roll och vara bra förebilder. Vilket man ofta ser motsatsen till. Det handlar om att jobba med attityder och ta ansvar.
Jag har också pratat om Fryshusets kampanj ”Backa”. Det är ett initiativ som handlar om systerskap, jämställdhet och gemenskap.

Vad tycker du om Almedalen?
– Bra, människors inställning här är att vara öppna och spontana. Det finns en närhet till allt som annars känns långt borta och inte tillgängligt. Det som saknas är de ungas röst. Det pratas mycket om dem men det är sällan de syns i några debatter här i Almedalen.

Hur kommer Almedalen att utvecklas?
– Jag tror starkt på Järvaveckan där vi var medarrangörer i år. Där möter vanliga människor politiker som kommer till deras verklighet. Det vill säga bostadsområden med stora och många utmaningar som måste lösas. Kanske blir Järvaveckan mer fokus på politik som kommit lite i skymundan här i Almedalen.

Carlos Rojas, grundare, Sweden Research

Vad gör du här i Almedalen?

– Vi är här och håller ett seminarium om hur vi kan förbereda oss för nästa flyktingtopp.

Har du varit här förut och vad är din känsla av Almedalen i år?
– Ja, jag har varit här alldeles för många gånger. Det är en positiv känsla tycker jag, bara när jag kom i går och det jag känt i dag. Det bådar optimism bland folk när det behövs som mest.

Har du någon stor förväntan på Almedalen?
– Det vore fantastiskt om folk vill vidga sina tankebanor och lyssna till varandra på ett sätt som handlar om att växa i sig själv och inte slå någon annan i huvudet med sina argument. Utan att vi helt enkelt nyttjar tillfället att vi är här till att växa i våra tankar.

Monica Lingegård, VD, Samhall

Hur känns det att vara i Almedalen?

– Det känns jättebra, det är mitt sjätte år i Almedalen. För Samhalls räkning så är det viktigt att vara här, förhoppningsvis pratas det mycket om våra frågor, social hållbarhet och social inkludering är ju naturligtvis en av våra paradnummer som vi gärna pratar om. Men naturligtvis också för att påverka politiker och träffa kunder. Samhall bygger ju hela sin verksamhet på att vi får ut våra medarbetare i riktiga jobb och dem jobben finns i företag och offentlig verksamhet. Det är jättekul att vara i Almedalen, och viktigt.

Har du besökt något seminarium som sticker ut?
– Det som är lite hett just nu är innovation och digitalisering, och då kan man fundera på varför det är intressant för Samhall. Genom detta skapas det nya verktyg och möjligheter för att skapa enklare vägar ut i arbetet, inte bara för människor med funktionsnedsättningar utan generellt för dem som kommer från utanförskap och nyanlända. För oss är det viktigt att vara i många olika områden för att kunna lösa vår uppgift.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.