Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre hållbarhetsproffs om att vara i Almedalen

Publicerad: 6 juli 2017, 14:28

Lina Bergström från Återvinningsindustrierna, Dag Duberg från Tarkett och Maria Wetterstrand från Miltton Purpose om hur Almedalsveckan har varit så här långt.


Lina Bergström, vd, Återvinningsindustrierna.

Vad gör du här i Almedalen?

– Vi är här med vår branschorganisation för att hålla och medverka i seminarier. Eftersom jag är ny och bara har jobbat i 8 veckor är det viktigt för mig att träffa folk, det här är ett perfekt ställe för det!

Har du träffat någon här i Almedalen som är extra intressant?

– Jag har träffat många intressanta människor, och träffat många från olika branscher som tycker att återvinning och utveckling mot ett cirkulärt samhälle är viktigt. Det är så brett, det finns mycket att skotta in där.

Vad är din känsla av Almedalen ut ett hållbarhetsperspektiv?

– Min känsla är att det är en ganska hög kunskapsnivå rent generellt. Här märker man att Sverige faktiskt är i framkant och har varit en hållbarhetsnation länge för vi har otroligt mycket kompetens och den är samlad här i Almedalen.

Dag Duberg, hållbarhetschef, Tarkett.

Vad gör du i Almedalen?

– Jag är här för att jag dels haft ett eget seminarium men också för att lyssna på intressanta seminarier och även träffa människor. Det här är ett fantastiskt tillfälle för spontana möten!

Har du varit på något seminarium som förvånat dig?

– Nej, inte förvånat. Men däremot får man rätt mycket bekräftat. Mycket handlar om cirkulär ekonomi och hur ska vi komma vidare, det pratas mycket om det men vi står och stampar lite grann. Vilka aktörer måste inte, måste staten in mer exempelvis. Det får man bekräftat på många seminarier och då känns det tryggt att vi är på rätt väg och har samma syn.

Hur är din känsla i Almedalen i år?

– Den är bra, bra väder. För tre år sedan var jag här för första gången under en dag och insåg att jag måste hit igen. Jag hade uppfattat det som att endast politiker var här, men det gör otroligt mycket med dem här spontana kontakterna man får. Jag får ut någonting varje dag.

Maria Wetterstrand, vd, Miltton Purpose.

Vad är din känsla av Almedalen i år ur en hållbarhetssynpunkt?

– Ja det är ju lika hett som det varit senaste åren. Det har varit ett enormt uppsving i antal seminarier om hållbarhet och också engagemangsnivån från näringslivet när det gäller hållbarhet.

Är det något särskilt du snappat upp?

– Jag tycker att nästan alla representanter för näringslivet som jag lyssnat på, med något enstaka undantag, har släpp sin lite gnälliga retorik. Som politiker har man upplevt att dem alltid är missnöjda och tycker att man ställer för hårda miljökrav eller för höga miljöskatter. Nu har vi snarare träffat många näringslivsrepresentanter som pratar om att vi behöver lite tuffare miljökrav för att deras miljöprodukter eller approach ska bli mer efterfrågad.

Har något förvånat dig?

– Ja, dels attityden från gnällighet till konstruktivitet. Men också rent specifikt när BIL Sweden har en utställningsarena där man bara har utsläppsfria fordon är en positiv utveckling.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.