Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre hållbarhetsproffs om vad som är viktigast i Almedalen

Publicerad: 30 juni 2017, 07:43

Mattias Goldmann, vd Fores med 2030-sekretariatet Vad lägger du mest tid på i Almedalen och varför? – Minst tid lägger jag på rosémingel; det är ett alltför ineffektivt sätt att påverka och jag tycker det är…


Mattias Goldmann, vd Fores med 2030-sekretariatet

Vad lägger du mest tid på i Almedalen och varför?

– Minst tid lägger jag på rosémingel; det är ett alltför ineffektivt sätt att påverka och jag tycker det är oproffsigt att vara lullig på jobbet. Mest tid på seminarier; individuella möten kan man ha i Stockholm men fem effektiva 45-minutersseminarium på rad får man bara i Almedalen.

Vilken hållbarhetsfråga tror du kommer diskuteras mest under årets vecka?

– Klimatfrågan; Både Trumps avhopp från Parisavtalet och uppgifter om att Sveriges klimatpåverkan inte längre minskar timades perfekt med att alla satt och planerade sina seminarier. Och så är det vår globala överlevnadsfråga!

Vilken hållbarhetsfråga borde få mer utrymme i Almedalen?

– Ingen enskild, utan samverkan mellan de olika – varför använder vi inte bättre alla nya talanger som kommit till Sverige i hållbarhetsarbetet?

Hur ser du på att Stefan Löfven inte åker till Almedalen i år – har vi nått peak Almedalen?

– Ett smart PR-knep av sossarna; Magdalena Andersson är mycket bättre talare och hon representerar sossarna på Almedalen medan Löfven får medieutrymme för sina lokala besök, som han troligen främst lägger på konkurrerande partiers dagar. 2017 är en liten dipp för Almedalen, men nästa år är valår och till och med en sån som jag börjar bli uppbokad redan.

Lena Ander, Senior hållbarhetschef MTG

Vad lägger du mest tid på i Almedalen och varför?

– Att träffa olika företag, lyssna in aktuella trender och utbyta erfarenheter med hållbarhetskollegor i branschen. Vid tidigare år har jag bokat möten från tidig morgon till sen kväll, men det är svårt att skapa en perfekt agenda innan Almedalen så numera ser jag till att ha tid i agendan för spontana möten när jag väl är på plats.

Vilken hållbarhetsfråga tror du kommer diskuteras mest under årets vecka?

– Allt som rör klimatet står högt på agendan. Jag tror att vi kommer få höra mer om tekniken som en möjliggörare för ökad hållbarhet, som bland annat IoT, blockkedjan, big data och artificiell intelligens. Exempelvis ser jag fram emot att lära mig mer om nya hållbarhetslösningar utifrån ny teknik såsom startupbolaget Whywaste, som har byggt digitala system för att minska matsvinnet.

– Mångfald inom näringslivet och samhällsintegration är angelägna frågor och jag hoppas att få se mer resultat i år. Exempelvis anordnar Reach for Change ett Hack för integration där sociala entreprenörer, näringsliv, kommuner och ensamkommande möts för att utveckla digitala lösningar för att minska utanförskapet.

Vilken hållbarhetsfråga borde få mer utrymme i Almedalen?

– Jag ser fram emot diskussioner som berör integritet och mänskliga rättigheter i en alltmer global digital värld. I en tid av ”fake news”, manipulerade bilder och där vissa YouTubers har större inflytande än traditionell media, ställs etik- och ansvarsdimensionen på sin spets. Vem ansvarar för vad som sägs, vad som skrivs och vart går gränsen för yttrandefrihet och diskriminering? Bör samma ansvar som åligger traditionella medier gälla även för YouTubers eller till och med för privatpersoner i sociala medier?

Hur ser du på att Stefan Löfven inte åker till Almedalen i år – har vi nått peak Almedalen?

– I dag finns det ett flertal plattformar och kanaler för samarbeten, samtal och demokrati, vilket är positivt. Och vi ser fler näringslivspersoner och entreprenörer som tar plats i Almedalen, träffas och utbyter erfarenheter, parallellt med ledande politiker för att hitta lösningar på olika samhällsutmaningar, vilket är otroligt positivt.

Ahmed Al-Qassam, ordförande Push Sverige

Vad lägger du mest tid på i Almedalen och varför?
– Jag lägger väldigt mycket tid på att välja ut och spana efter seminarium som kan ge mig en nyanserad omvärldsbevakning, samt hjälpa mig att förstå framtida globala trender och utmaningar. Försöker även göra lite research innan om ämnet är nytt för mig så jag kan förstå ”språket” som talas.
– Jag intresserar mig av detta dels för att det gynnar min yrkesroll som Klimat-& Miljöstrateg, och dels för att jag vill cementera att unga inkluderas i dessa frågor då det är vår framtid det ska beslutas om och vi i slutändan är ytterst ansvariga för implementeringen.

Vilken hållbarhetsfråga tror du kommer diskuteras mest under årets vecka?
– Svårt att svara på en enskild fråga men bland annat flygskatten, vårt utrikesflygande släpper ut miljontals ton koldioxid, lägg därtill alla inrikesflyg. Undersökningar har visat att nästan hälften av befolkningen ställer sig positiv till flygskatten. Samtidigt presenterar regeringen utbyggnaden av Sälens flygplats med hänvisning till besöksnäringen och nya jobb. Hur går det ihop?
– Havsfrågor är mycket aktuella i och med ordförandeskapet på FNs Havskonferens. Mikroplaster är en annan het fråga när Naturvårdsverket nu presenterat sin utredning. Nu när vi har Parisavtalet och FNs globala mål, så kommer vi att behöva fördjupa oss i implementeringen av dessa, det är definitivt en fråga som det kommer att diskuteras mycket kring!

Vilken hållbarhetsfråga borde få mer utrymme i Almedalen?
– Biologisk mångfald är en fråga som jag upplever att det inte snackas om i bredare mening. Så även skogsfrågan. Vi alla minns förra årets incident när en viss utredare yttrade en högst filosofisk tanke, vilket ledde till rabalder och avgång från tjänsten. Gärna högre i tak. Generellt är det för få vetenskapligt grundade debatter. Vi diskuterar inte koldioxidbudgeten, som i grund och botten är det som styr de planetära gränserna.

Hur ser du på att Stefan Löfven inte åker till Almedalen i år – har vi nått peak Almedalen?
– Nej, det har vi inte. Jag skulle säga att Almedalen är hetare än någonsin, vilket jag tror delvis beror på att vi lever i ”the age of internet” där nätverkande är A och O, men också för att öppna forum likt Almedalen blir allt viktigare i kampen för att säkra den demokratiska andan, samt även för att befästa miljöfrågan på agendan och som samhällsfråga. Att Stefan Löfven inte åker spelar ingen roll. Almedalen har mer än 3 000 seminarier. Några få procent handlar om ren partipolitik. Det som stormedia bevakar är ju en fraktion av allt som händer.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.