Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre klimatinnovationer prisade av WWF

Publicerad: 4 november 2013, 12:18

En ultralätt elbil, smart teknik för solpaneler och en tjänst som levererar geoenergi prisades på måndagen när Världsnaturfonden WWF delade ut utmärkelsen Climate Solver för innovationer som radikalt kan minska utsläppen av växthusgaser.


– Det är spännande lösningar som kan få stor betydelse när de sprids på marknaden. Om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar måste vi snabbt och kraftfullt öka investeringarna i ren och förnybar energi, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i Sverige i ett pressmeddelande.

Samtliga tre klimatinnovationer är viktiga bidrag i omställningen mot ett energisystem baserat på 100 procent hållbar och förnybar energi.

Ett av bidragen till Climate Solver listan är Zbee. Ett ultralätt och krocksäkert elfordon utvecklat av företaget Clean Motion AB från Lerum. Trehjulingen är klassad som en EU-moped, har plats för tre personer och cirka 10 kg bagage.

Det andra bidraget är utvecklat av Optistring Technologies AB som omvandlar solcellspaneler som ger ökad elproduktion. Tekniken omvandlar likström från solcellspanelerna till växelström. Genom en intelligent programvara kan solcellspanelerna utnyttjas effektivare och bli ett bättre miljömässigt och ekonomiskt alternativ.

Den tredje klimatlösningen är en tjänst från Eneo Solutions AB som levererar solel och geoenergi. Företaget står för investering, installation och underhåll av solpaneler och geoenergi (bergvärme-, sjövärme- och jordvärmeanläggningar) lokalt hos användaren. Kunden betalar bara för den energi som används.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.