Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre kommuner går samman för att stoppa avverkning

Publicerad: 2 december 2010, 11:25

De tre kommunerna har hittat ”sensationellt” stora arealer med naturskog och föreslår tillfälligt avverkningsstopp för att kunna skydda området.


Ämnen i artikeln:

Skog

Det är en omfattande inventering som har visat att hela 8 500 hektar skog väster om sjön Siljan i Dalarna är skyddsvärd.

– Det är sensationellt mycket! Så stora arealer med naturskog hittar man annars inte på våra breddgrader, säger naturvårdare Åsa Rydell på Leksands kommun.

– Vi misstänkte att det var ett stort, tyst och vilt område med rik biologisk mångfald. Inventeringen har vida överstigit våra förhoppningar, säger Åsa Rydell.

Naturskogarna finns i gränslandet mellan Leksands, Mora och Vansbro kommuner. De tre kommunerna gjorde en gemensam inventering som visade att av 50 000 hektar skog var 17 procent skyddsvärd – samma andel av landarealen som FN-mötet om biologisk mångfald i japanska Nagoya nyligen beslutade ska skyddas på hela jorden.

Nu vill kommunerna införa en ambitiös ekologisk landskapsplanering i området, se en extra stor satsning från länsstyrelsen samt bjuda in miljöministern, för att FN-överenskommelsen ska kunna förverkligas i området.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.