Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tre tips för att HBTQ-säkra verksamheten

Publicerad: 1 augusti 2017, 12:10

Gustaf Hedman, utbildningschef på RFSL, menar att det är viktigt att arbeta med HBTQ-frågor för att medarbetarna ska prestera och må bra.

Foto: Wikimedia Commons & pressbild

RFSL märker av ett ökat intresse från näringslivet för att arbeta med HBTQ-frågor i verksamheten. För att komma igång med HBTQ-arbetet är det viktigt att bland annat se över jargongen på arbetsplatsen samt den interna och externa kommunikationen, menar Gustaf Hedman från RFSL.


Stockholm Pride är i full gång – ett tillfälle att festa för mångfald men även väcka frågor kring hur HBTQ-personer diskrimineras i privatlivet och på arbetsplatsen. Gustaf Hedman, utbildningschef på RFSL, arbetar till vardags med att HBTQ-certifiera offentliga och privata verksamheter och han menar att det är viktigt att arbeta med den här typen av frågor för att medarbetarna ska prestera och må bra.

– Vi vet från forskningen att en bra arbetsmiljö där man känner sig trygg skapar en bättre arbetsmiljö som i sin tur gör att man kan prestera bättre på arbetet. Det handlar både om den individuella hälsan men även om hur verksamheten får ut så mycket som möjligt av sina medarbetare, säger Gustaf Hedman.

RFSL har hittills framför allt arbetat med att HBTQ-certifiera offentliga verksamheter, i synnerhet kommuner. Att offentliga verksamheter har legat i framkant beror enligt Gustaf Hedman till stor del på att det har funnits en politisk process som har drivit på att HBTQ-frågorna är viktiga att implementera i verksamheten. Men på senare tid har han sett att näringslivet har fått ett ökat intresse för att arbeta med HBTQ-frågor.

– Nu märker vi att även näringslivet har börjat se att det här är viktiga frågor att arbeta med, samtidigt som communityn och vi som arbetar med HBTQ-frågor ställer högre krav i relation till företag och den samhällsservice vi har rätt till.

– Det handlar också om att företagen vill vara en attraktiv arbetsgivare för att konkurrera om arbetskraften. Då måste man arbeta aktivt med de här frågorna från företagens sida för att få en konkurrensfördel, säger Gustaf Hedman.

Vad kan man som organisation göra för att HBTQ-säkra verksamheten? Gustaf Hedman menar att det är viktigt att göra grundläggande arbete för att identifiera risker och möjligheter efter respektive verksamhet, men han har tre generella råd till organisationer som vill börja arbeta med HBTQ-frågor:

1. Gå igenom policydokument och riktlinjer.

–  Det är viktigt att se över att policydokument, och alla andra verktyg man har i HR-arbetet, inte är exkluderande i relation till kön eller sexuell läggning.

2. Se över den interna och externa kommunikationen.

– Hur förmedlar vi olika budskap, exempelvis om vi tittar på en kommunal verksamhet kan det handla om hur vi når ut till alla medborgare med kommunikationen.

3. Arbeta med jargongen på arbetsplatsen.

–  Hur tilltalar vi varandra på arbetsplatsen? Vad är det för jargong vid fikabordet? Från ett ledarskapsperspektiv är det viktigt att vara med och sätta en kultur där man visar en grundläggande respekt för alla människor.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.