Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trendbrott: Hållbarhet viktigare än utsikten

Publicerad: 9 februari 2015, 11:13

Ett energisnålt hem smäller högre än både boendeytan och utsikten när svensken väljer bostad.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 9 februari.

Det här visar en ny undersökning som NCC låtit göra. Dessutom vill drygt 40 procent producera sin egen energi och efterfrågar självförsörjande lösningar med solceller och solfångare.

– Resultatet förändrar den vanliga uppfattningen att svensken bara styrs av pris och läge vid sitt val av bostad. Vi och resten av branschen behöver skynda på vårt arbete med att få fram riktigt energieffektiva och miljöanpassade hus i vår standardproduktion är, kommenterar Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, rapporten.

Den 1 mars väntas myndigheten Boverket skärpa sina krav på energi­användning i nybyggda hus. Skärpningen är det sista steget innan Sverige och övriga EU ska ha övergått till att bara bygga så kallade Nära noll energi-hus.

– Det här innebär en stor omställning för oss i bygg- och fastighetsbranschen. Senast om sex år ska vårt standardsortement av hus vara lika energieffektivt som dagens spjutspetsprojekt. Och undersökningen visar att det är det här som svenskarna vill ha, de vill bo i energisnåla och miljöanpassade hem, säger Christina Lindbäck.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1 066 svenskar runt om i landet.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.